Povratak

Paraziti iz roda Camallanus i zdravlje ljudi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zlatna ribica zaražena je crvom iz roda Camallanus, mene interesira da li se navednim crvom može zaraziti čovijek. I da li je opasn za ljude. Unaprijed se zahvaljujem i pozdravljam Vas. Lp. Martina

O: Paraziti iz roda Camallanus parazitiraju u gastrointestinalnom traktu ciklida, živorotki kao i drugih vrsta slatkovodnih riba. Razvojni stadiji ovog nematoda obuhvaćaju larve koje ekskretima (stolica) infestirane ribe dospijevaju u okolinu. Unutar sitnih račića, larva dostiže 3 - stadij razvoja i kao takva predstavlja opasnost za druge ribe. Nakon što ih druge ribe pojedu (odgovarajući nosioc), larva migrira i razvija se u odrasli oblik sposoban za daljnju reprodukciju - završava se razvojni ciklus parazita.

U kliničkoj manifestaciji i za postavljanje dijagnoze moguće je primijetiti crvenkaste crviće u području analna otvora. U liječenju se koriste različiti preparati namijenjeni infestaciji unutrašnjim parazitima u riba kao i prevencija u vidu izbjegavanje hrane na bazi sitnih račića (posrednici u razvojnom ciklusu).

Iako se ovi paraziti smatraju izrazito kontagioznim (predstavljaju opasnost za široki spektar raznovrsnih akvarijskih riba), isti ne predstavljaju opasnost za ljude. U svakom slučaju, za sve detaljnije korisne informacije vezane uz ovog parazita, savjetujem Vam da kontaktirate Veterinarski fakultet u Zagrebu, Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela, Heinzelova 55. Kolege na prije navedenom Zavodu mogu Vas opskrbiti sa svim informacijama vezanim uz ovog parazita kao i svim opasnostima koje od njega prijete.

Korisne informacije možete saznati i u odgovoru kolege Vladimira Kordić, d.i.a., objavljenom pod naslovom Bolesna ribica - Camallanus crvi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr