Povratak

Planarije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije dva i pol mjeseca sam kupila akvarij, 45 L. Nakon dezinfekcije akvarija, podloge, panja i biljaka složila sam ga i ciklirala mjesec dana prije nego što sam kupila ribice. U akvariju imam tri corydorasa, jednog ancytrusa, pet crvenih neonki i dvije apostogramme (mužjak + ženka). Primjetila sam kada ugasim svjetlo da mi se na staklu pojavio bijeli crv, više ima oblik plošnjaka nego crva. Proučavajući po internetu zaključila sam da se radi o planetariji. Jesu li one opasne za ostale ribe u akvariju? Kako ih se riješiti? Jednostavno ih uhvatiti i izbaciti iz akvarija kad ih uočim ili možda kupiti neke ribice koje bi ih pojele? Ne bih htjela upotrebljavati kemikalije. Unaprijed hvala na odgovoru. Lijep pozdrav, Andrea

O: Planarije su, kao što ste već vjerojatno saznali na webu, relativno bezopasni crvići kada su u pitanju ribe i biljke. Brzo razmnožavaju te ih u vrlo kratkom vremenu Vaš akvarij može biti prepun. Problem nastaje prilikom ugibanja planarija kada se u vodu otpuštaju toksini koji su štetni, a ako su u vodi nalaze u većoj količini mogu biti i letalni.

Ukoliko ne želite koristiti kemikalije, preporučam mehaničko odstranjivanje.

Poznati predatori su Pseudocheilinus hexataenia, Macropharyngodon meleagris i Halichoeres chrysus. Na žalost, radi se o morskim ribama tako da u Vašem slučaju neće biti od koristi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr