Povratak

Platy - uvjeti držanja i razmnožavanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Platika mi je trudna, da li mogu da stavim par plutajućih biljki da bi mladunci mogli da se sakrivaju jer nemam drugi akvarijum. Da li mogu da ih hranim isitnjenim listićima. Koliko traje trudnoća platike i koliko se platike često pare. Saša

O: Platy (Xiphophorus maculatus) potjeće iz centralne Amerike, a spade u slatkovodne toplovodne ribe. Preferira temperaturu od 24-25°C (podnosi 20-26°C), pH 6,8-7,5 (po nekim podacima 7,0-8,2) te vodu tvrdoće od 10-20 dH. Ribe uglavnom slabije napreduju u mekšoj i kiselijoj vodi od navedenog.

Radi se o poprilično miroljubivoj ribice. Kod platyja nije uočena veća agresivnost prema drugim ribama kao primjerice kod mollyja i švertova. Mužjaci rastu do cca 5 cm (TL), a ženke do cca 7,5 cm (TL). Po pitanju hrane su vrlo nezahtjevne te rado prihvaćaju sve oblike hrane. Spolni dimorfizam je vrlo izražen, mužjacima je podrepna peraja modificirana u gonopodij (spolni organ) te su nešto manji od ženki.

Razmnožavanje platyja je poprilično jednostavno, a ako u akvariju za to postoje uvjeti (fizikalno kemijski čimbenici) pitanje je samo "kad", a ne "kako" će do njega doći.

Radi se o "haremskim" ribicama što znači da je za jednog mužjaka u akvariju potrebno osigurati nekoliko ženki. Poželjno je da akvarij bude gusto zasađen biljem. Trudnoća uglavnom traje od 4-6 tjedana (period uglavnom ovisi o temperaturi), a veće ženke mogu bez problema okotiti i preko 80 mladih. Pare se tijekom cijele godine, a broj parenja ovisi o više čimbenika poput kompatibilnosti matica, fizikalno kemijskog sastava vode, kvalitete hrane i sl. te varira od 0-8 parenja (okota) godišnje. Odrasle ribe neće dirati (pojesti mlađ), ali je ipak preporučljivo odvojiti ženku u poseban mrijesni akvarij. Kako ste naveli da to u Vašem slučaju nije moguće možete pokušati s plastičnim mrijestilištima koja plutaju u akvariju iako zbog njihove "veličine" to baš i nije najbolja opcija. Akvarij gusto zasađen biljem bi zasigurno pomogao da dio mlađi preživi (uspije se skrivati među biljem) dok ne odrastu dovoljno veliki da ih druge ribe ne mogu pojesti. Plutajuće bilje nije opcija za koju Vam mogu "garantirati", ali ako drugog rješenja nemate nije na odmet pokušati. Kako niste naveli koje još vrste imate u akvariju nezahvalno je davati prognoze po tom pitanju.

Mlađ rado prihvaća nauplije Brine račića, a možete ih hraniti usitnjenom (prah) hranom u listićima iako na tržištu postoji i posebna hrana za mlađ (bolji analitički sastav) poput primjerice Micropana (Sera).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr