Povratak

Plutanje na površini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam Zlatnu ribicu teleskop (s velikim očima) u 5 l akvariju. U posljednje vrijeme poslije hranjenja počne plutati po površini na boku, pliva kao da je nešto vuče na površinu. Kada je ne hranim jedan dan, vrati se u normalu. Hrana Tetra AniMin Crisps. Imate li kakvo objašnjenje? Hvala i srdačan pozdrav, Josip

O: Akvarij u kojem držite ribicu je premali. Svakoj ribici bi trebalo omogućiti 1-2 litre vode na svaki centimetar dužine, uzevši u obzir veličinu koju postignu kao odrasle jedinke. Prenapučenost akvarija dovodi do stresa, što ribice čini podložnima bolestima.

Svakako je ribicu potrebno premjestiti u veći akvarij, zapremnine minimalno 10 litara. Problem kod tako malih akvarija je i često mijenjanje vode. Promjenom vode mijenjamo i cjelokupni prirodni medij u kojem ribica živi, remetimo biološku ravnotežu akvarija. Filter bakterija, koja je od velike važnosti, u tako kratkom roku se ne može obnoviti, pa dolazi do gomilanja amonijaka u vodi, koji je vrlo toksičan za ribice. Da bi uopće potaknuli stvaranje filter bakterije, možemo koristiti različite filter medije. No u tom slučaju Vam treba veći akvarij, u kojem se može smjestiti adekvatna filtracija i aeracija.

Simptomi koje navodite najčešće su posljedica oboljenja plivaćeg mjehura. Plivaći mjehur se nalazi između probavnog trakta i bubrega, ima tanku stijenku, građenu od mnoštva krvnih žila, a sadrži mnoštvo plinova, od kojih najviše dušika (84%). Uloga ovog organa je održavanje ravnoteže i tvorba plinova unutar njega. Smanjenjem plivaćeg mjehura riba tone na dno, a njegovim širenjem diže se u gornje slojeve. Najčešće dolazi do upale plivaćeg mjehura, uzrokovane bakterijskom infekcijom. Upale plivaćeg mjehura mogu završiti i rupturom.

Na žalost, za ovakve probleme za sada ne postoji terapija. No možete pokušati preparatima širokog spektra djelovanja kao što je Medi Mor, te multivitaminskim pripravcima.

Imajte na umu da bi trebalo ribici pružiti što adekvatnije uvjete, da bi što rjeđe uopće dolazilo do zdrastvenih problema.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr