Povratak

Previsoka temperatura vode u akvariju hladnovodnih ribica - kako je smanjiti?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jedan mali problem što se tiče hladnovodnih ribica. Temperatura im je stalno oko 26 stupnjeva i ne pada pa bih vas molio da mi preporučite kako i na koji način da smanjim temperaturu vode jer znam da je njihova optimalna temperatura 18-23 stupnjeva! Da li će njima naškoditi takva temperatura?
Hvala, Ivan

O: Kod hladnovodnih ribica, optimalna temperatura vode u akvarijima je 18-23°C, dok u prirodi podnose i mnogo niže temperature pa su tako moguće varijacije od 4 do 40°C.

Visoke temperature nisu preporučljive jer se na taj način ubrzava metabolizam ribica i skraćuje se njihov životni vijek. Treba imati na umu i da je voda povećane temperature siromašnija kisikom.

Kako temperatura okoline utječe na temperaturu vode, najbolje rješenje je imati ujednačenu temperaturu okoline, tj. klimatizaciju. Ukoliko to nije moguće, akvarij možete hladiti s  plastičnom bocom napunjenom s vodom koju ste prethodno zamrznuli. Takvu bocu uranjate u akvarij u području najjačeg protoka vode, kako bi se temperatura spuštala što ujednačenije jer je potrebno da pad temparature bude postepen. Nagle promjene izazivaju šok i uginuće. Promjena temperature mora ostati u granicama od pola stupnja na sat i ne više od dva stupnja na dan.

Ako posjedujete grijač, nije ga potrebno isključivati jer on na sebi ima ugrađen regulator koji ga isključuje kada je temperatura viša od podešene.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr