Povratak

Promjena boje i oštećena peraja guramija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Donijevši guramija iz dućana, primijetila sam da je izgubio boju, tj. da je postao bijeli te da mu je stražnja peraja  rascijepana na sredini. Zanima me da li je bolestan i treba li ga izolirati? Hvala, Karmen

O: Ako na Vašoj ribici ne primjećujete neke od simptoma koji bi upućivali na parazitarnu ili bakterijsku infekciju (odbijanje hrane, nevoljkost za kretanjem ili neuobičajeno plivanje, vidljive promjene na koži, perajama ili ljuskama u vidu mrlja različite boje, čireva i sl.) radi se o promjeni pigmentacije koja je najčešće posljedica stresa.

Razlog tome može biti promjena temperature, dolazak novih ribica u akvarij, premalo svjetla, transport, neadekvatna prehrana itd., što rezultira padom imunološkog sustava.

Savjetujem Vam da koristite Dajana Colour ili Tetra Pro Colour preparate koji potiču jaču pigmentaciju, te Dajana Immunal hranu za ribice, koja potiče imunološki odgovor, te ima antistresni učinak. Uz navedeno možete koristiti i vitaminske pripravke u kapima, kako bi se organizam ribice što prije oporavio.

Mehaničke ozlijede prilikom transporta, a i boravka u akvariju, nisu rijetkost. No svako mehaničko oštećenje tkiva predstavlja ulazna vrata i idealan medij za razvoj mikroorganizama. Ovakve promjene na perajama, osim mehaničkih ozlijeda, mogu nastati i kao posljedica infekcije, od kojih su najčešće bakterijske i gljivične etiologije. Takve infekcije svakako treba što prije tretirati, kako ne bi zahvatile unutrašnje organe, što vrlo brzo dovodi do septikemije i uginuća.

Što se ove problematike tiče, savjetujem Vam da ribicu tretirate sredstvom Tetra Medica General Tonic ili Aquafuran od Aquarium Munstera. Pri liječenju svakako se držite uputa proizvođača s obzirom na doziranje i dužinu primjene lijeka. Uz lijek možete koristiti i multivitaminske preparate, koji će ojačati imunološki status ribice. Ukoliko imate još ribica u akvariju, ribicu sa oštećenom perajom svakako izdvojite jer se često dešava da ozlijeđenu ribicu napadaju druge ribice, što dodatno komplicira stanje. Ribice koje ostanu u akvariju također preventivno tretirajte sa gore navedenim sredstvom.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr