Povratak

Puž jabučar

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij sa 4 zlatne ribice i 2 puža. Puževe sam skoro kupio i svijetlo žute boje su. Interesuje me da li za njih trebaju neki posebni uslovi, smetaju li ribicama i čime se hrane jer su mi za njih preporučili tabletice SERA Viformo, koje sam kupio i koje su, kako vidim u uputstvu za čistače i 'catfish'. Jednu tableticu ubacujem u akvarij svaka tri dana. Puževi su inače aktivni i kreću se čitav dan i po zidovima i po dnu. Samo noću oko 9 sati oba puža su na zidu pri samoj površini vode. Mogu li u akvarij da dodam i čistače?
Unaprijed hvala,
Predrag

O: Najvjerojatnije se radi o pužu jabučaru (Pomacea bridgesi).

On se hrani otpacima na dnu akvarija, vrlo dobro i lijepo čisti alge, naročito sa stakla, dobrodošao je sustanar većini tipova riba koje podnose tvrdu i jače tvrdu vodu. Naime, tvrdoća vode je potrebna da bi puž od minerala u vodi, uz one koje dobiva hranjenjem, mogao graditi svoju lijepu narančasto-žutu kućicu.

Vrlo rado će prihvatiti hranu u tabletama koja brzo tone bez obzira na proizvođača, pa tako i Sera Vioformo.

Obzirom da dišu plućima, nije neuobičajeno da ih vidite na površini vode, a vrlo često ispužu iz akvarija ukoliko nije poklopljen, stoga Vam preporučam da obavezno nabavite poklopac za akvarij, ukoliko ga već nemate, kako ne biste pronašli Vaše puževe na podu sobe.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr