Povratak

Riba borac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Trebala bih nekoliko informacija za ribu borca, da li bi mogao biti u akvariju od 20 l s filterom (s aktivnim ugljenom), s pačolankom, black molly i 2 coolia? Znam da nije pametno držati toplovodne i hladnovodne ribice zajedno jer im pada imunološki sustav, ali sve je s ribicama ok, a temperatura je prosječno 25°C. Kolika mu je cijena? Unaprijed hvala! Ana-Marija

O: Sijamski borac ili beta splendes pripada porodici Osphronemidae, a potječe sa Tajlanda, Kambodže te Jugoistočne Azije. Optimalna temperatura vode je između 24 - 29°C, a pH vode 6-8.

Dužina tijela je oko 7,5 centimetara. Ova ribica je mesožder, a hrani se živom ili smrznutom te gotovom tvorničkom hranom.

Nikada se ne preporučuje držati dva mužjaka zajedno, upravo zbog temperamenta, po kojem su i dobili ime. Najbolje je držati jednog mužjaka sa četiri ženke, jer ako ih je manje i one često nastradaju.

Postoje velike varijacije u bojama, a najčešće su crvene, tirkizne, plave, crne , žute i bijele te zelene u kombinaciji s navedenim bojama.

Akvarij za jednu ribicu bi trebao biti oko 10 litara, što znači da trenutni akvarij kojeg imate je premali. Svakako, ako ste u mogućnosti ribice premijestite u veći akvarij od barem 40 litara. Prenapučenost u akvariju dovodi do stresa, pada imuniteta i pojave bolesti.

Borca možete držati s hladnovodnim ribicama, no treba voditi računa da temperatura vode ne prelazi 25°C, kako ne bi došlo do ubrzavanja metabolizma, što je nepreporučljivo za hladnovodne ribice, osim iznimno za vrijeme liječenja.

Svakako nije preporučljivo držati hladnovodne i toplovodne ribice zajedno, jer uvijeti držanja, što se tiče temperature i ostalih parametara nisu isti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr