Povratak

Riba duh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije ribe duh pa me zanima u kakvim uvjetima moraju živjeti i kako se razmnožavaju? Unaprijed hvala, Frano

O: Minimalna litraža akvarija za jednog duha je 150 l.

Temperatura 22-28 °C

pH 6,2-7,0

Tvrdoća vode: meka do srednje tvrda.

Za razliku od drugih vrsta riba iz svoje porodice, duhovi su miroljubivi iako znaju biti opasni za manje ribe (npr. neonke)

Noćne su životinje, a u akvariju moraju imati mnogo mjesta za skrivanje.

Nije preporučljivo držati više od jednog primjerka zbog toga što znaju biti agresivni prema svojoj vrsti. Kako je ova riba gotovo slijepa, služi se električnim senzorima smještenim pokraj nosnih otvora, kojima može otkrivati i proizvoditi signale, u svrhu orijentacije i komunikacije. Na tako malom prostoru kao što je akvarij, signali dviju ili više riba lako se isprepletu i dovedu do dezorijentacije.

Iako se do sada tvrdilo da spolni dimorfizam nije izražen, u zadnje vrijeme se pojavljuju informacije da je razlika između spolovima ipak uočljiva, a vidi se po obliku glave koja kod mužjaka više sliči konjskoj glavi dok je kod ženke vitkija, oči mužjaka nalaze se malo više prema bijeloj liniji (medijalno) i prema gore (kranijalno), dok su kod ženke malo prema početku glave (prema naprijed) i bliže ustima. Napominjem da ova konstatacija nije potvrđena, stoga je treba uzeti s rezervom.

Duhovi su spolno zreli sa oko dvije godine starosti i 30 cm duljine (TL).

Kao i za spolni dimorfizam, do sada se tvrdilo kako je mrijest u akvarijskim uvjetima nemoguć. Ipak, posljednje informacije govore drukčije, iako se vjerojatno radi o mrijestu koji se odvija pod budnim okom profesionalnih uzgajivača te ga je vrlo teško postići kod kuće.

Dno akvarija bi trebalo biti bez podloge, a na nju bi trebalo postaviti nekoliko posuda za cvijeće napunjenim krupnim šljunkom (po mogućnosti crne boje) kako bi, kad ženka položi jaja, mogli pasti van dohvata roditelja i poslužiti kao hrana. Oplođena jaja (koja su u početku prozirna) polako tamne, a neoplođena bobivaju bijelu boju.

Kako bi potaknuli mrijest u mrijesnom akvariju morate postići efekt vodopada ili kiše pomoću, npr. AC hang on filtera. Temperatura mora biti 27°C, pH 6.8, a česta promjena vode (20-30%) dnevno trabala bi potaknuti mrijest.

Ritual mrijesta nalikuju borbi, rep riba poprima crvenkastu boju koja je kod mužjaka sjajnija. Dodirujući se meuđsobno, ribe plivaju po cijelom akvariju. Na kraju mrijesta ženka ispušta jaja iznad šljunka što izgleda kao da se hrani (jaja su smještena iza glave). Ženka nakon polaganja jaja otpliva dalje, a mužjak oplođuje jaja. Cijeli postupak se ponavlja nekoliko puta. Ritual mrijesta je vrlo iscrpljujuć te po završetku ribe izgledaju kao da će uginuti, no nakon nekog vremena ipak živnu.

Mlađ se izvali nakon 4-7 dana, a nakon 2-3 tjedna kad više nisu u sigurnosti kamenja (krupnog šljunka) i kad više roditelji više ne paze na njih iste (roditelje) treba izvaditi iz mrijesnog akvarija kako ne bi mlađ zamjenili za hranu.

Prvih nekoliko tjedana svjetlo mora raditi cijelo vrijeme.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr