Povratak

Ribica pliva naopačke (u nefiziološkom položaju) i ima ispupčene oči

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo dvije zlatne ribice, otprilike godinu i pol. Zadnjih par mjeseci smo primjetili da jedna je počela plivati naopačke, ali je i dalje bila vrlo živahna i kad bismo se prebližili proplivala bi normalno. Mislili smo da joj je to neka igra jer je bila jako živahna, sve do danas kad je stalno naopačke i na dnu, ne može se dignuti niti pliva niti jede i oči su joj ispupčene. Čitala sam malo savjete pa me zanima kako da joj pomognemo. Ne bismo željeli da nam ugine pa Vas stoga molim za pomoć i neki savjet. Unaprijed vam puno hvala. Manuela

O: Plivanje u nefiziološkom položaju može biti rezultat različitih čimbenika poput primjerice prisutnosti parazita, poremećaja SŽS-a (središnjeg živčanog sustava), opstipacije i slično.

Ukoliko su u pitanju endoparaziti ili poremećaj u radu SŽS-a, meni na žalost nije poznat način tretmana.

Ukoliko je u pitanju opstipacija (zatvor), što bi se po opisanom u Vašem slučaju moglo naslutiti, situacija se

može popraviti provodeći strogu dijetu (hraniti s odgovarajućom količinom hrane, odnosno izbjegavati prejedanje). Poželjno je ribama ponuditi oljušteni grašak (ukoliko ne odbijaju hranu). Opstipacija može biti letalna, a s druge strane riba s takvim problemima može živjeti dugi niz godina. Ispupčene oči i napuhano tijelo također mogu biti simptom koji ukazuje na opstipaciju. Naime, kod opstipacije se u tijelu ribe nakupljaju plinovi, što može rezultirati „napuhivanjem“ i ispupčenim očima.

Isti simptom se javlja i kod Dropsyja (trbušna vodenica) koji je neusporedivo opasnija bolest zbog toga što je vrlo zarazna. Liječenje se provodi antibioticima, a na tržištu postoje preparati koji su deklarirani kao učinkoviti po pitanju suzbijanja trbušne vodenice poput primjerice Furanola (JBL). Budući da se radi o vrlo zaraznoj bolesti, po eventualnom uginuću ribe koje je vrlo izgledno jer se na bolest uspješno može djelovati samo u početnoj fazi, potrebno je dezinficirati akvarij i opremu.

Dakle, ukoliko je u pitanju opstipacija potrebno je ribu staviti na strogu dijetu (par dana bez hrane) i nadati se najboljem. S druge strane ako je u pitanju Dropsy potrebno je provesti tretman.

Kako po opisanom nisam u mogućnosti postaviti preciznu dijagnozu, ostaje na Vama da prosudite na koji način tretirati ribu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr