Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Drago mi je da nekome mogu postavit pitanje u vezi svoje zlatne ribice jer me stvarno več muči! Imala sam 2 zlatne ribice i sve je bilo dobro dok mi jedna nije uginula. Kupljene su prije 2 godine. Otkad je jedna uginula druga je jako čudna. Stalno je na vrhu akvarija (akvarij je 10-15 l), a polovica tijela joj je vani. Ne reagira uopće, već sam par puta mislila da je uginula...ponekad je i pri samom dnu....teško pliva, imam osjećaj kao da je nešto zanosi prema vrhu akvarija. Rep joj je spušen prema dolje. Hranim je 1-2 puta dnevno ali uopće ne jede. Ne znam što joj je. Htjela sam kupiti još jednu jer sam mislila da će živnuti ali se bojim ako je bolesna da mi i nova ne ugine. Ne znam što da radim.

Može li se to izllječiti ili će moja ribica uginuti? Molim vas odgovor, jako me bine!
Unaprijed hvala, Dunja

O: Simptomi koje opisujete su preopćeniti i mogu ukazivati na bilo koje oboljenje, koje se ne manifestira klinički vidljivim vanjskim znakovima bolesti (točkice po tijelu, hematomi, rane, gubitak peraja itd.).

Najčešće bolesti ribica su unutarnje infekcije pojedinih organa bakterijama i virusima, što vrlo brzo rezultira septikemijom i konačno uginućem. Unutarnji paraziti, metilji i opstipacija (što je u slučaju s Vašom ribicom isključeno jer ne uzima hranu), su stanja koja također mogu rezultirati navedenim simptomima.

Zanošenje ribice u stranu, na površinu ili dno akvarija može nam ukazivati na nagle promjene atmosferskog tlaka, ali i na bolesti plivaćeg mjehura.

Od bolesti plivaćeg mjehura najčešće se javljaju upala uzrokovana mikroorganizmima, ruptura, koja se često dodatno komplicira bakterijama, a može biti i posljedica širenja metiljavosti. Ovakvo stanje je teško predvidjeti, te se dešava najčešće iznenadno.

Ruptura može nastati primarno, a može biti i posljedica infekcija bakterijskog ili parazitarnog porijekla. Takve infekcije ne moraju biti uvijek primarno vezane s plivaćim mjehurom, već se mogu odigravati i na drugim mjestima i organima u organizmu, a krvotokom kada dođe do septikemije zahvaćaju i druge organe.

Plivaći mjehur se nalazi između probavnog trakta i bubrega. Stijenka plivaćeg mjehura ima mnogobrojne krvne žile, a ispunjen je plinom kojeg u većini čini dušik 83 - 84 %, zatim ugljični dioksid i kisik. Njegova funkcija je održavanje ravnoteže i tvorba plinova unutar njega. Kako je specifična težina ribe gotovo jednaka specifičnoj težini vode, plivaći mjehur je izrazito bitan, jer njegovo smanjenje "vuče" ribu na dno, a širenjem se pak riba diže u gornje slojeve vode.

Za ovu problematiku ne postoji adekvatna terapija. Možete pokušati nekim od univerzalnih sredstava za liječenje ribica, na primjer Goldmed.