Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije zlatne ribice oko mjesec dana u pravokutnom akvariju 3,5 l. Mijenjam vodu svakih 2-3 dana i stavljam tekućinu za neutralizaciju klora i teških metala. Hranim ih dva puta dnevno. Muči me što ribice dosta vremena provedu na površini, kao da "gutaju zrak". Da li je akvarij premali ili je problem u nečem drugom?
Zahvaljujem na odgovoru!
Darija.

O: Neadekvatni uvjeti u akvariju najčešće dovode do stresa, pada imuniteta i pojave bolesti.

Na svaki centimetar ribice treba osigurati 1-2 litre vode, uzevši u obzir maksimalnu veličinu ribica koju će postići kad narastu. Stoga, akvarij koji sada imate je svakako premalen i za jednu ribicu, te Vam savjetujem da ribice premjestite što prije u veći akvarij. Ribice dosta onečišćuju vodu, još više što je akvarij mali, pa ste prisiljeni često mijenjati vodu. Na taj način mijenjate i cijelokupni prirodni medij u kojem ribica živi, te se time i narušava biološka ravnoteža akvarija, što predstavlja novi stres za ribicu. Prema tome svakako se preporučuje adekvatna filtracija u većem akvariju. Nedovoljna aeracija i manjak kisika najčešće su uzrok što ribice borave na površini vode. U novom akvariju osigurajte dovoljnu aeraciju vode. Da bi akvarij postao biološki aktivan preporučuje se ostaviti akvarij sa upaljenim filterom i pumpom, te osvijetljenjem barem 10 dana. Osvijetljenje bi trebalo raditi 8 -12 sati dnevno. Nakon tog perioda možete ribice smjestiti u novi akvarij.

Uvijek koristite odstajalu vodu pripremljenu sa sredstvima koja vežu klor i teške metale.

Ribice se hrane jedanput ili dva puta na dan, a sve ono što padne na dno je višak i dodatno onečišćuje vodu. S vremena na vrijeme bi trebali provjeriti kemijski sastav vode (pH, nitriti, nitrati, amonijak itd.) pomoću specijalnih testova koje možete nabaviti u našim trgovinama.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.