Povratak

Sera Bio Nitrivec i mutna voda u akvariju / Priprema vode

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Za pripremu vode za akvarij koristim proizvod zvan (Sera) Bio Nitrivec. Pripremio sam zdjelu za zamjenu 30% vode i izračunao koliko treba ukapati. Sačekao sam 24 h (tako piše na ambalaži) i zamjenio vodu. Kada sam ulio vodu u akvarij, primjetio sam da je voda prljavija nego prije, a na dnu zdjele (koja je neprozirna) se zadržala nekakva narančasta tekućina. Već mjesec dana koristim taj proizvod i nikad se nije to desilo. Držim ga u hladnjaku (također piše na ambalaži) i zanima me ako mogu to ukapati direktno u akvarij s ribicama. Hvala unaprijed, Ivan

O: Prozirnost i boja vode u akvariju su indikatori kemijske i biološke stabilnosti.

Mutna voda je znak da su u akvariju nastupili takvi procesi koji dovode do anaerobnog raspadanja organskih tvari, nestašice kisika, poremećaja fotosinteze biljaka i konačno do uginuća riba. Voda akvarija mora biti sasvim prozirna i bistra, što se može postići biološkom ravnotežom u akvariju ili pak određenim postupcima filtriranja. Boja vode ovisi o kemijskom sastavu vode.

Kako niste naveli kakav akvarij imate (toplovodni ili hladnovodni, koje zapremine, broj i vrstu ribica, imat eli biljke u akvariju, koja je podloga  i sl.) osvrnut ću se općenito na upotrebu preparata poput Sera Bio Nitriveca.

Sera Bio Nitrivec je tekući biološki filter koji razlaže amonijak i nitrite pomoću bakterija koje sadrži. Uklanja zagađenja, učinkovito veže zamućenja i osigurava uvjete za naseljavanje korisnih bakterija. Kod upotrebe ovog preparata u akvariju poželjno je kratkotrajno zamućenje koje, ovisno o koncentraciji zagađenja, nestaje u roku od 4 do 24 sata.

Kod promjene vode preporuka je koristiti već pripremljenu vodu sa sredstvima Aquatan, Aqua safe i sl., a za poticanje i umnožavanje korisnih filterskih bakterija, nakon svake zamjene vode i preparate poput Sera Bio Nitriveca. Preporuka je da se kod korištenja sredstava za pripremu vode pusti da voda odstoji 10-tak minuta ili jedan do dva sata, nije potrebno 24 sata, dok se kod biloških filtera voda može upotrijebiti i odmah nakon umješavanja.

Ukoliko imate hladnovodni akvarij, bolji odabir preparata kod zamjene vode je Aquatan, a ukoliko imate filter u Vašem akvariju Sera Bio Nitrivec možete nanijeti direktno u filter materijal, a ne u samu vodu.

Ako je zamućenje Vašeg akvarija još uvijek prisutno, izvadite trećinu vode, dodajte sredstvo za pripremu vode (Sera Aquatan, Aqua Safe,...) u nadomjestnu trećinu vode. Očistite i prokuhajte sav dekor u akvariju koji se može prokuhavati, a stakla možete očistiti akvarijskim magnetima za staklo. Filter po potrebi očistite u pripremljenoj vodi.

Što se tiče pojave taloga narančaste boje na dnu staklene zdjele gdje ste pripremili vodu za izmjenu, moguće se ona javila zbog promjene u samom sastavu Nitriveca. Naime, pod istim nazivom na tržište je stigla nova poboljšana formula koja u sebi sadrži vulkanski pijesak i stoga i promijenjenu boju (nije više proziran nego mliječne boje) pa je moglo doći do taloženja pijeska kroz vremenski period od 24 sata stajanja te promjene boje u narančastu uslijed kemijskih reakcija sa samom vodom iz slavine vezano, uz moguće oscilacije kemijskog sastava.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr