Povratak

Skalari - razlikovanje spola

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Volio bih znati kako odrediti spol skalarima? Znam da je teško, ali i znam da u nečemu mora postojati neka razlika. Molim vas da mi kažete bilo koju mogućnost u čemu se mogu razlikovati. Imam dva skalara i 75-litarski akvarij. Jedan skalar raste iznimno brzo a drugi sporo, s tim da nekoliko dana jede a nekoliko ne. Oboje su od prilike jednako stari, jedan je velik, a drugi za pola manji. Nije mi jasno sto se događa. Je li tome razlika? Unaprijed hvala na odgovoru, Rino!

O: Smatra se da se skalarima ne može odrediti spol dok spolno ne sazriju (6 do 8 mjeseci starosti). Mladi skalari rastu brzo i neravnomjerno.

Navesti ću neke karakteristike spolova: odrasli mužjaci veći su, a glava im je zaobljenija. Njihova papila je kraća i šiljastija dok je u ženki duža, deblja i zaobljenija.

Najsigurniji način je gledati mriještenje. Prije izbacivanja ikre pojavi se mala protruzija ili papila ružićaste boje. Ovaj organ liči na vrh kemijske olovke a lociran je između ventralne i analne peraje. Kada je gravidna, ženka u tom području pokazuje i jasno ispupčenje. Kada ispusti ikru ženka ostavlja jajašca jednako razmaknuta i poredana gotovo u liniji. Mužjak slijedi liniju i svojom papilom dodiruje jajašca. Ovo može ponavljati kroz jedan ili čak dva dana.

Neki kažu kako mužjaci rastu brže od ženke, a spolno zreli mužjaci imaju više robusno tijelo i zaobljeniju glavu, dok ženke imaju ravniju liniju od baze dorzalne peraje pa do usta.

Mužjaci su i više teritorijalni što se naročito može vidjeti ako je u akvariju prisutno nekoliko mužjaka i gravidna ženka. Mužjaci pokazuju svoju papilu i pokušavaju uspostaviti nadzor nad teritorijem, dok su ženke one ribe koje izgledaju zdravo a nisu razvile papilu i nisu agresivne.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr