Povratak

Putovanje u inozemstvo i transportiranje riba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam pitanje u vezi transporta zlatnih ribica. Vlasnica sam dvije zlatne ribice i jednog čistača, stari su oko 4-5 godina. Uskoro selim u inozemstvo pa me zanima da li bi oni podnijeli put od cca 1800 km, na koji način izvršiti transport i da li mi treba kakva dokumentacija ili zdravstvena potvrda za prijelaz granica? Putovanje bi trajalo 2 dana (jedno noćenje), išla bih kombijem i prelazila bih 5 granica (Slovenija, Italija, Švicarska, Francuska, Irska). Žao mi ih je ostaviti jer su dugo sa mnom pa ako postoji kakva mogućnost da ih povedem sa sobom molila bih Vas za bilo kakav savijet. Ili da me uputite koga da pitam (Veterinarski institut ili fakultet). Unaprijed zahvaljujem. Lijepi pozdrav, Maja

O: Ribe se obično transportiraju u PVC vrećicama. Takve vrećice se pune vodom do 2/3 kapaciteta. U ovakvim pakiranjima, uz odgovarajuću temperaturu, mogu bez problema podnijeti put od nekoliko sati.

Za dulja putovanja potrebno je koristiti veće PVC vrećice koje se pune s 1/3 vode, a ostatak je potrebno nadopuniti kisikom iz boce. U ovakvim uvjetima moguće je ribice transportirati do 24 sata.

Vrećica s vodom treba biti dobro zatvorena i najbolje ju je zbog termoizolacije smjestiti u kutiju od stiropora s poklopcem ili sl. I uz ovakvu izolaciju potrebno ih je držati na sobnoj temperaturi i ne ostavljati ih npr. u automobilu preko noći.

Ribe ne bi trebalo hraniti 24 h prije puta.

Prateću dokumentaciju za premještaj ukrasnih ribica izdaje ovlašteni veterinarski inspektor s područja na kojem stanujete (ako živite u Zagrebu trebali biste se obratiti u Veterinarsku stanicu grada Zagreba).

Zaključno, ukoliko možete ribicama osigurati izmjenu vode i dodatak kisika prema opisanom, teoretski biste ih mogli uspješno transportirati. Međutim, ovakav put bi bio izniman stres i savjetujem Vam da ih ne izlažete ovakvom riziku. Netko od Vaših prijatelja bi se zasigurno razveselio ovako lijepim kućnim ljubimcima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr