Povratak

Uginuće riba u novom akvariju / Preduvjeti koji se moraju osigurati za zdrav okoliš ribama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1
:
.,
 
Odgovara: Elena Tijan, dr. vet. med., Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P:
Kupili smo u pet centru akvarij od 54 l sa grijačem, lampom i filterom. Kako smo početnici u akvaristici kupili smo, u pet centru razne ukrase za akvarij. 23.4. smo ulili u akvarij Aguasafe i Safestart od Tetre i 2.5.2012 smo nabavili Corydorase. Nakon dva dana smo kupili prve ribice, 6 Neonki i toliko Molija i Gupija. Nakon pola sata stavili ribice u akvarij Moliji su počeli napadati jednu Neonku i za sat vremena nije više bilo nijedne žive. Dva tjedna kasnije uginula je jedna crna Moli, par dana nakon nje Gupi nestala i još dvije Gupi ribice su kasnije uginule. Dobila sam informacije da mi akvrij nije dovoljno cikliran i da zato ribice ugibaju. Danas sam dobila jednu biljku i nabavila  pumpu za zrak te počistila akvarij. Ulila san i pozitivne bakterije, i rečeno mi je da mijenjam vodu svaki drugi, treći dan. Da li bi trebala kupiti još kakav preparat da mi ribice prestanu ugibati? Razmišljala sam o tome da kupim od JBL-a Ektol Cristal jer sam dobila informacije da obnavlja sluznicu riba. Hvala. Maja

O:
Uginuće riba nažalost je čest slučaj u novim akvarijima (do 2 mjeseca starosti) pa ga akvaristi popularno i zovu "sindromom novog akvarija".

Uzroci uginuća u ovakvom slučaju mogu zaista biti mnogobrojni počevši od trovanja pa do različitih bolesti, neadekvatne kvalitete vode ili prenapučenosti. Ukoliko biološki filter nije spreman to znači da će dolaziti do nakupljanja otpadnih tvari odnosno da će trebati ciklirati akvarij do okoliš rik biološki filter ne počne u potpunosti obavljati svoju funkciju. Tek kada se bakterije razmože i nasele filter tek će tada početi razgrađivati amonijak na relativno bezopasne nitrate koje ćete vi onda uklanjati redovnom izmjenom vode (10 – 15 % vode, jednom tjedno).
Općenito povećana količina amonijaka u vodi vrlo je stresna za ribe, a i otežava im disanje jer smanjuje dostupnost kiska. Također može uzrokovati i različite zdravstvene probleme pa su stoga potrebne dodatne izmjene vode dokle gode se akvarij ciklira. Povećana količina otpadne tvari, budući da je vrlo stresna, može također biti jedan od uzroka agresivnosti među ribicama iako Moli znaju ponekad biti agresivne i same po sebi, osobito mužjaci i velike ženke.
Osim toga, dodatni problem može biti i greška u hranjenju odnosno davanje prevelikih količina hrane koja će također pridonijeti lošoj kvaliteti vode odnosno nakupljanju otpadnih tvari. Vrlo važno je pripaziti i na temperaturu vode, naravno ovisno o vrsti ribica, što će u Vašem slučaju biti negdje 22 – 25° C. U svakom slučaju kako bi se izbjegli gore navedeni problemi vrlo je važno pustiti akvarij da se ciklira te redovito mijenjati vodu dokle god proces cikliranja traje (od nekoliko dana do nekoliko tjedana). Preporuka je također da se drži manji broj ribica dok cikliranje nije gotovo te da se prouče potrebe određenih vrsta ribica prije negoli se one nasele. Svakako pripazite i na hranjenje te na redovito održavanje akvarija.
Prije dodavanja bilo kakvih pripravaka ja bi Vam savjetovala da najprije utvrdite u čemu je bio točan problem odnosno da napravite test vode i utvrdite barem razinu amonijaka, pH, nitrata i nitrita, a onda da se eventualno konzultirate s našim akvaristima o mogućim izmjenama ili dodacima. Više informacija o cikliranju akvarija te općenito njegovu održavanju možete detaljno pročitati u sljedećim naslovima: Cikliranje akvarija i razvoj pozitivnih bakterija/ preporuka sredstava za bistrenje vode, Održavanje akvarija izmjena vode i čišćenje, Akvaristika za početnike osnove o slaganju i održavanju akvarija.

Što se konkretno tiče Ektol cristala, to je sredstvo koje djeluje protiv parazita i gljivičnih oboljenja pa ukoliko problem nije u tome ja ga za sada ipak ne bi koristila, već bi najprije obavila gore navedena testiranja.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr