Povratak

Utvrđivanje skotnosti molly-a / Tijek skotnosti u molly-a

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Imam molly ribice 3 ženske i 1 muškog pa mislim da je 1 ženka skotna pa me zanima kako vidjeti da je skotna da je znam staviti u mrijesište? Irina

O:
Kao i kod većine živorotki, ženke Molly su veće od mužjaka. U akvarijskim uvjetima narastu 8 do 9 cm dok mužjaci ne prelaze dužinu od 5 cm.  Mužjaci se udvaraju ženkama treperenjem, a samo parenje je brzo i kratko.  Ženke oplođenu ikru nose u sebi mjesec dana, a skotna ženka može se prepoznati po širokom trbuhu (kod svijetlijih riba- zlatne i srebrne, primjeti se i tamniji trbuh ). Mladunčad mollija rađa se u obliku sićušne loptice, koja pada na dno i tu se rasklupčava, a zatim brzo juri prema površini kako bi svoj riblji mjehur napunili zrakom. Molly spadaju u najplodnije živorotke, a zahvaljujući veličini odrasle ženke, mogu dati i do 120 mladih u jednom porođaju. Kao i sve živorotke, skloni su kanibalizmu pa je vjerojatno da će većina mladunčadi biti pojedena od strane majke po samom rođenju.

Iz tog je razlog preporučljivo ženku staviti u akvarij sa dosta biljaka, kako bi mladunčad imala priliku sakriti se. Prije nego što će roditi, ženke postaju nemirnije, zavlače se u uglove akvarija ili se skrivaju iza biljaka ,ukrasa i sl. Skotnu ženku je preporučljivo staviti u mrijestilište, ali se navodi da ženka zbog nedostatka prostora često pretrpi šok i ugine, a dešava se i da rodi mrtve mladunce.  Ciklus rađanja živih mladih kod jednom oplođene ženke kreće se od 4 do 5 porođaja godišnje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr