Povratak

Zelena voda u akvariju i poteškoće s algama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Ne znam da li imam smeđe alge ili nešto drugo. Naime, u mom akvariju (novouređenom) pojavljuje se kao neka prašina, niti po biljkama, smeđe točkice po ukrasima i filter se jedanput zaštopao te je voda jako zelena. Koristila sam već mnogo sredstava za uklanjanjje algi, ali nema pomoći. Ako slučajno znate o čemu je riječ molila bih vas za pomoć.
Unaprijed hvala,
Daniela

O: Vjerojatno se radi o algama.

"Zelena voda" u akvariju nastaje kao posljedica razmnožavanja jednostaničnih i višestaničnih zelenih algi, kao što su Chlorella, Chlamydomonas, Closterium, Cosmarium, Volvox, Scenedesmus, Pandorina, Pediastrium). Ovaj fenomen i alge koje ga izazivaju su potpuno bezopasne za ribe i uglavnom nestaju kada se u akvariju uspostavi biološka ravnoteža.

Uzrok nastanka zelene vode u akvariju je vrlo teško odrediti, kao uostalom i ostalih "nepoželjnih" algi u akvariju. Obično se radi o kombinaciji nekoliko čimbenika koji remete biološku ravnotežu, kao primjerice previše svjetla ili pregust nasad riba, a premalo biljaka, odnosno manjak hranjiva za bilje (nekog od makro i/ili mikroelementa) pa biljke usporeno rastu, poremećaj u radu biološkog filtera i slično.

Kada se uspostavi biološka ravnoteža u akvariju, zelene alge vrlo brzo nestaju, a treba napomenuti da "vatrogasne mjere", poput izmjene pola vode iz akvarija, UV-sterilizatora i sličnog, samo privremeno zaustavljaju razvoj algi.

Za razliku od zelenih algi, smeđe alge se obično javljaju u akvarijima sa slabom rasvjetom te u novopostavljenim akvarijima u kojima je prisutna visoka koncentracija fosfata uz nisku koncentraciju nitrata.

Mislim da će u Vašem slučaju za rješavanje problema s algama biti dovoljno redovito mijenjati vodu uz pravilno održavanje filtera.

To, uglavnom, znači češće izmjene manjih količina vode, s unaprijed pripremljenom vodom te redovitu izmjenu filter materijala, koji se, napominjem, ne smije ispirati kloriranom vodom, već vodom koja je neposredno prije ispiranja izvađena iz akvarija.

Korištenje velikih količina algicidnih sredstava i izmjene velikih količina nepripremljene vode, kao i prečesta izmjena filter-materijala, nažalost, daju kontraefekt i to u budućnosti morate izbjegavati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr