Povratak

Zlatne ribice i beta - agresivnost zbog prenapučenosti i premalo prostora u akvariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarijum cca 25 litara, imam 12 zlatnih ribica u njemu. Kupio sam beta ribu kod vas (crvenu) jer su mi rekli da bez problema mogu zlatne ribe i beta. Kad sam ga stavio s mojim ribicama, za oko 8 sati beta riba je bila mrtva, sa skroz pojedenim perajama (i bočnim i repnim). Da li je moguće da su ga moje zlatne ribice ubile i pojele mu peraja? Zaboravio sam reći da imam i 3 čistača misgurnusa jos u akvarijumu. Možete li mi to pojasniti?
Hvala unaprijed, Dalibor

O: 12 riba u akvariju od 25 l je zaista previše.

Za jednu zlatnu ribu potrebno je osigurati minimalno 10 l vode, što u Vašem slučaju znači akvarij od minimalno 100 l (a možda je i takav premalen).

Budući da je Vaš akvarij prepunjen (velika gustoća nasada), ribe su reagirale vrlo agresivno, pretpostavljam zbog kompeticije za prostor. Budući da bete imaju specifične, vrlo osjetljive peraje, koje često predstavljaju izazov drugim ribama, došlo je do napada "starih" riba na novu, koje je za novu ribu završilo kobno.

Bete zaista bez problema mogu živjeti sa zlatnim ribama, ali samo ukoliko im se osigura dovoljno prostora.

Preporučio bih Vam da što prije nabavite veći akvarij ili udomite veći dio riba. U akvarijima s gustim nasadom, kao što je Vaš, vrlo često dolazi do problema vezanih uz razne parazitarne i bakterijske bolesti, a kada se to dogodi najčešće dolazi do uginuća svih riba.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr