Povratak

Čišćenje i održavanje kvalitete vode u akvariju / Postoji li uređaj koji omogućuje ispravnost vode bez izmjene vode?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Ima li neki uređaj koji čisti vodu da je ne treba mjenjati?
Mario

O:
Voda je medij u kojem žive ribe, a bitno je da to stanište bude primjereno i što bolje kontrolirano kako bi Vaše ribice bile zdrave i dugo živjele. Parametre vode koje je potrebno zadovoljiti su: TVRDOĆA - karbonantna i opća tvrdoća, PH VODE, AMONIJAK, količina NITRITA I NITRATA. Naravno, voda u kojoj ribe žive mora biti obogaćena kisikom i određene temperature.

Svakodnevnim hranjenjem riba stvara se materijal koji onečišćuje Vaš akvarij, najčešče je to odpad od hrane. Često se daje prevelika količina hrane koju ribe ne stignu pojesti pa neiskorišteni ostatak hrane pada na tlo. Raspadanjem otpada dolazi do stvaranja dušikovih spojeva koji utječu na kvalitetu vode odnosno pogoduje zagađenju i i zasićenju akvarija. Sve to dovodi do smanjenja količine kisika, što često rezultira pojavom bolesti.

Svakako Vam preporučujem da u svojem akvariju imate filter, koji služi za filtraciju vode te filtrira otpad koji ispuštaju ribe (riblji izmet, ostaci hrane, odumrli dijelovi biljaka...). Također bi bilo poželjno da imate i zračnu pumpu za akvarij koja stvara mjehuriće i obogaćuje vodu kisikom. Filter bi Vam uveliko pomogao u tome da voda u akvariju duže izdrži, ali valja napomenuti da se akvarijska voda, i uz korištenje filtera i pumpe, ipak treba mijenjati. Mijenja se 1/3 vode svakih 10-14 dana.

Na tržištu ne postoji uređaj koji bi omogućio ispravnost vode bez izmjene vode, uvijek je potrebna djelomična izmjena vode.

Koliko često se voda u akvariju treba mijenjati ovisi o litraži samog akvarija, populaciji riba i raslinju te količini hrane koja padne na dno, zato je bitno ribice hraniti količinom hrane koju one taj čas mogu pojesti, između ostalog i zbog toga kako ne bi dolazilo padanja viška hrane na dno.

Nadamo se da će Vam ove informacije i savjeti biti od koristi, a za sva Vaša dodatna i buduća pitanja stojimo Vam rado na raspolaganju kao i iskusni akvaristi u našim trgovinama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr