Povratak

Crvenilo bradavica u mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
DinaDodic web


Odgovara:
Dina Dodić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam pitanje u vezi mačka starog 4 godine. Naime, primjetila sam da mu je zadnji par bradavica žarko crvene boje. Ne vidim nikakvu otvorenu ranu ili nešto slično. Čini mi se da je natečeno i bolno na dodir, ali ne mogu biti sigurna jer se i inače neda dirati po trbuhu. Radi se o nekastriranom mužjaku. O čemu se radi i mogu li sa veterinarskim pregledom pricekati do ponedjeljka? Hvala, Antonija

O: Postoji mogućnost bakterijske ili parazitarne infekcije (najčešće invazija buhama) te nakupljene prljavštine na bradavici, pogotovo ako se Vaš mačak kreće po vani. Također je moguće da mačak iz nekog razloga liže bradavice pa je došlo do iritacije. Jedan od uzroka crvenila, odnosno pojave iritacije i u konačnici upale kože, može biti i dermatitis alergijskog tipa. Preosjetljivosti na trave odnosno pelud (kontaktni alergijski dermatitis) ako mačak izlazi često vani i kreće se preko trave može dovesti do takvog stanja ili može naravno biti preosjetljivost na neki od sastojaka hrane.

U svakom slučaju, Hill's Sensitive Skin hrana koja ima poseban sastav izbalansiran kao pomoć koži u osjetljivih maca je dobar izbor ili bilo koja druga hrana na bazi ribe (losos, tuna) s povećanim udjelom esencijalnih masnih kiselina,omega 3 i omega 6 koje vrlo povoljno djeluju na regeneraciju i obnovu epitela kože. Ako se točno želi utvrditi koja tvar je alergen i uzrokuje preosjetljivost može se napraviti alergotest prije čega se macu mora držati isključivo na hipoalergenskoj medicinskoj hrani (npr. Hill's z/d ili Royal Canin Hipoalergenic. Naravno, ukoliko se točno želi ustvrditi koja tvar je alergen i uzrokuje preosjetljivost može se napraviti alergotest, prije čega se macu mora držati isključivo na hipoalergenskoj medicinskoj hrani (npr. Hill's z/d ili Royal Canin Hipoalergenic).

Preporučam da običnom mlakom vodom namočite meku krpicu ili vatu te prebrišete i očistite promijenjene bradavice. Još bolje ako imate neki antiseptik (Rivanol, Acidi borici, Octenisept...) kojim očistite bradavice, a nakon toga primijeniti oblog. Možete aplicirati na iritirano i crveno mjesto biljni proizvod na bazi popolisa koji je dostupan u našim dućanima - Orme Naturali Skin Care losion za smirivanje kožnih upala s osvježavajućim, zaštitnim i učinkom čišćenja; osigurava tonus i elasticitet kože.

Možete sačekati za odlazak veterinaru, međutim ako se ubrzo ne povuče crvenilo svakako preporučam posjet veterinaru u svrhu pravilne i precizne dijagnoze te eventualnog liječenja, naročito zbog više mogućih uzroka.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr