Povratak

Intenzivni simptomi i važnost hitne intervencije | Hepatička lipidoza - zašto je važno da mačka ne prestane jesti i piti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Mačka mi je bolesna već 2 dana. Ne ustaje, samo leži. Ne jede ništa, malo pije samo vode, kada ga dodirnemo jauče i kao reži. Večeras smo ga htjeli voditi kod veterinara, međutim pola sata prije nego što smo krenuli počeo je nenormalno krvariti iz anusa. Čista krv. Danas oko 11 sati smo mu dali tabletu protiv glista i tješim se da je to samo reakcija toga. Zvali smo veterinara i on nas je poprilično otkačio u fazonu „vidite vi to još pa dođite sutra“. Molim vas pomozite mi, ne znam šta radim, plačem satima, ne znam kako da mu pomognem, a on pritom ne može na nogama da stoji. Dalila

O: Po opisanim simptomima vrlo mi je teško pretpostaviti o kakvom se poremećaju, međutim radi se o simptomima koji zahtijevaju hitnu intervenciju.

Savjetujem Vam da mačku što više nudite jelom, vrlo je bitno da mačka jede kao i da pije vodu. Također bi bilo dobro dati mački neki od preparata za otvaranje apetita. U našoj ponudi je dostupna Calo-pet pasta, energetska pasta obogaćena životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom. Savjet je mačku hraniti silom i terapirati u dogovoru s Vašim veterinarom. Razlog zbog kojeg je potrebno da mačka ne prestane jesti je zato jer bi se u vrlo kratkom periodu mogla javiti hepatička lipidoza koja je u većini slučajeva fatalna za mace, posebice one lošije tjelesne kondicije.

Potreban je kompletan klinički pregled Vašeg ljubimca i labaratorijska obrada krvi i urina, ultrazvuk ili rendgen abdomena te dijetna prehrana s oznakom Intestinal (npr. Royal Canin ili Eukanuba ) ili i/d (Hill's) – visokoprobavljiva, neiritirajuća hrana.

Krv koja se pojavila je može biti ishod trovanja, zatim iritacije od parazita ili neprilagođene prehrane. Smatram da su simptomi prevelikog intenziteta da bi se javili samo uzrokovani od parazita,stoga je potreban hitan pregled i dijagnostika te terapija prema utvrđenom stanju, naročito ako se radi o trovanju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr