Povratak

Kardiomiopatija kao posljedica bolesti štitnjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije nekoliko mjeseci poslala sam Vam upit o bolesti štitnjače kod mačaka, točnije o hipertireodizmu pošto imam starijeg mačka koji boluje od navedene bolesti. Terapija je krenula prije otprilike 2 mjeseca, a bolest se tretirala propiltiouracilom, po savjetu veterinara. U početku se činilo da napreduje, ali nedugo zatim, stanje se drastično pogoršalo. Prije 3 dana mačak je potpuno prestao jesti, disanje je plitko, površno i ubrzano. Srce je također počelo raditi drastično ubrzano. Već 3 dana prima terapiju aminophilinom i furosemidom, te furosamid u tbl i enap u kombinaciji s infuzijom glukoze, ali bez ikakvog napretka. I dalje ne jede, puno pije, a slabo mokri, gotovo da nema snage osoviti se na noge.

Već dva dana samo leži. Mačak je star 10 godina, a obolio je prije otprilike 1,5 godinu. Molila bih Vas za savjet, što učiniti u ovakvoj situaciji i da li postoji išta što bi mu moglo pomoći.
Hvala unaprijed, Ana

O: Simptomi koje opisujete u Vaše ljubimice mogu upućivati na neke od smetnji krvožilnog i respiratornog organskog sustava. Naime, zabilježeno je kako 10-15% mačaka oboljelih od hipertireoidizma razviju neki oblik srčanog oboljenja. Kako su krvotok i disanje usko povezani, tako se i poremetnje u krvotoku odražavaju na disanje i obrnuto. Poteškoće s disanjem nastaju prvenstveno kao posljedica nakupljanja tekućine u grudnom košu ili trbuhu a mogu nastati neprimjetno, sve do onog trenutka kada otežavaju normalno funckioniranje disanja. 

Slabost srčanog mišića (kardiomiopatija) jedna je od najčešćih patoloških stanja od kojih se izdvaja hipertrofična kardiomiopatija. Ovo stanje je okarakterizirano odebljanjem glavne komore srca iz koje se tjera krv u tijelo (lijeva klijetka). Iako je glavni uzrok oboljenja genetski, no pogodovni faktori nastanka ovog oboljenja imaju veliki utjecaj: stres, vrućica, infekcija, anestezija i/ili sedacija, hipertireoidizam, intravenozna aplikacija lijekova ili tekućina. Ovo stanje prate sljedeći simptomi: glasno, plitko, otežano disanje uz otvorena usta, nagla nesposobnost upotrebe jednog ili više udova, čučanje ili lijeganje sa prsima prema dolje, ispružena glava i laktovi položeni naprijed, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, inaktivnost.

No naziv kardiomiopatija upućuje i općenito na bolest srčanog mišića. Simptomi kardiomiopatije nisu specifični, a vrlo su slični mnogim bolestima srca i pluća: hipertireoidna bolest srca (uzrokovana prekomjernom funkcijom štitnjače), hipertenzivna bolest srca (uzrokovana visokim krvnim tlakom), mačja restriktivna kardiomiopatija, mačja dilatirana kardiomiopatija, urođene srčane bolesti, umjerena do jaka anemija (nizak broj crvenih krvnih stanica koji može biti uzrokom povećanja srčanog mišića i/ili zatajenja srca), primarne bolesti perikarda, prekomjerna razina hormona rasta.

Davati bilo kakvu prognozu u ovakvoj situaciji nije moguće. Vjerujem da Vam je teško prihvatiti činjenicu da je Vaša ljubimica u teškom zdravstvenom stanju. Stoga Vam u najboljoj namjeri savjetujem da joj pružite svu potrebnu njegu (kvalitetna ishrana, mir i tišinu), pažnju, te da slijedite savjete Vašeg veterinara u vezi terapije.

Ukoliko sama ne uzima hranu, možete je hraniti sondom ili brizgalicom direktno u usta. U ponudi su medicinske hrane koje su namijenjene bržem oporavku od bolesnih stanja, obogaćene energijom i vitaminima i mineralima. Takve hrane možete u željenom omjeru razvodniti do te mjere da sadržaj može prolaziti kroz brizgalicu. To su: Hills a/d, Royal Canin Recovery pašteta ili Convalescence prah te Eukanuba High Calorie konzerva. Također, istu namjenu ima i pasta Calo-pet (Vetoquinol) koja je spremna za upotrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr