Povratak

Kihanje mačka | Vakcinacija protiv virusnih oboljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Mačak star 2,5 god ima malu krasticu na šapici i šepa već nekoliko dana. Veterinar mu je dao antibiotik, Enroxil po pola tablete od 50 mg, a jučer smo povećali dozu na cijelu tabletu jer nismo primjetili poboljšanje u 4 dana.  Međutim, jučer je i počeo puno kihati to popodne i kroz noć. Prije mjesec i pol je također završio jedno liječenje od 10-ak dana s Enroxilom isto zbog šepanja (mislimo ugrizne rane) pa me zanima je li mogao razviti alergiju na antibiotik pa je to razlog kihanju? Što mi savjetujete? Također, trebam li se zabrinuti i za svoje zdravlje jer je kihnuo više puta i na mene? Zahvaljujem. Lp, Iva

O: Nije vjerojatno da je kihanje Vašeg mačka uzrokovano alergijom na primjenjeni antibiotik. Prije bih rekla da je kihanje rezultat pada imuniteta nastalog uslijed stresa zbog postojećeg problema sa šapom.

U mačaka su glavni uzrocnici infektivnih bolesti dišnog sustava herpesvirus i calici virus, koji kod jednom inficirane mačke najčešće ostaje doživotno skriven u organizmu te se kod stresnih situacija i pada imuniteta ponovno aktivira. Oba virusa uzrokuju slične respiratorene simptome u vidi kihanja te iscjedak iz nosa, narušen apetit, nevoljkost, ponekad iscjedak iz očiju, upale desni s pojavom crvenila i ranica, povišena tjelesna temperatura. Calici virus kod nekih mačaka može dovesti do šepanja i degenerativnih promjena na zglobovima. U većini slučajeva ova oboljenja su samolimitirajuća i traju otprilike 5-7 dana te nema potrebe za dodatnom terapijom. Kod težih simptoma terapija je simptomatska u vidi inhalacije, rehidracije te o tome može najbolje presuditi Vaš veterinar kod kojeg je trenutno mačak na terapiji.

Bitno je da Vašoj mački osigurate mirno i toplo mjesto dok traje period oporavka i primanja terapije, eventualno možete primjeniti vitaminsko-mineralne paste i imunobuster u obliku paste za podizanje imuniteta. Najvažnija prenventiva je vakcinacija Vaše mačke, s obzirom na to da prirodna infekcija ne stvara imunitet. Cijepljenje prvenstveno umanjuje pojavu simptoma te umanjuje širenje virusa u okoliš kada je maca već nosioc istoga. Preporuka je da se cijepljenje obavi tri tjedna nakon što se povuku svi simptomi bolesti i završi terapija antibiotikom.

Ovi uzročnici su vrsno specifični te ne predstavljaju izvor opasnosti za ljude.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr