Povratak

Liječenje aspcesa i ispiranje rane | Betadine (povidon jod) i fiziološka otopina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
DinaDodic web


Odgovara:
Dina Dodić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam macu staru 14 i pol god koja je dijabetičar, ali nije na inzulinu, samo na posebnoj prehrani. Prije nekih 2 tjedna primjetila sam mekanu veliku oteklinu uz kičmu blize repu. To je raslo i onda je puno gnoja iscurilo van. Odvela sam je veterinaru da joj to očisti do kraja i dao joj je 3 injekcije. Drugi dan je ponovo dobila još jednu injekciju, a onda od 3. dana je na tabletama clavoxila 1/4 svakih 12 sati s time da joj ja ranu ispirem fiziološkom otopinom, dakle ušpricam unutra kroz rupu rane i istiskujem van da pokupi gnoj jer je rana na nezgodnom mjestu, s gornje strane kičme pa moram stiskati da bi sadržaj mogao iscuriti. Uglavnom sada već 4. dan i taj gnoj unutra i dalje se stvara, ona je pod tim antibiotskim tabletama i ispiranje pazim da se taj otvor ne zatvori jer se onda skuplja sadržaj unutra i dalje puni gnojem. Veterinar je u nalazu napisao apsces, ali neznamo koliko je to duboko u unutrašnjoj šupljini. Zanima me koliko ti apscesi znaju dugo gnojiti i da li imate savjet za ispiranjem sa nekom drugom otopinom osim fiziološke? Čitala sam na vašoj stranici za jodiranu otopinu pa me zanima da li bi ta jodirana otopina bila bolja od fiziološke i koji točno omjer postotak da kupim, s obzirom na to da ja kroz tu rupu sa injekcijom ubrizgavam tekućinu i zatim istiskujem van skupa sa gnojem koji se i dalje stvara negdje unutra i dalje bi se punilo da ja to ne stišćem van. Trudit ću se da joj to izlječim sa ispiranjem i antibioticima, ali ne želim je maltretirati više od toga (podvrgavati operaciji) jer već ima 14 i pol god i šećeraš je, a i ima deformaciju zglobova i kosti. Lp, Kristina

O: Apsces predstavlja nakupljanje gnoja u novostvorenoj tjelesnoj šupljini. Nastaje najčešće kao posljedica traume, nakon čega se tu "ugnijezdi" bakterija i stvara gnoj zbog čega se apsces postepeno povećava. Apsces je lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale: crvenilo (rubor), oteklina (tumor), toplina (calor) i bol (dolor) i izraženim fenomenom zvanim fluktuacija.

Gnoj se ne stvara pojačano zato što Vi čistite ranu, dapače eliminacijom gnoja i čišćenjem rane uvelike pomažete svojoj ljubimici jer ako gnoj ne ide van iz rane može se resorbirati u organizam te uzrokovati probleme s unutarnjim organima. Vrijeme stvaranja gnoja se ne može točno odrediti jer ovisi o vrsti inzulta koji je uzrokovao njegovo stvaranje i o tome je li poduzeto antibiotsko liječenje te čišćenje rane ili nije. Nemojte se plašiti što je ova situacija potrajala nekoliko dana jer sam osobno vidjela slučajeve gdje se životinja i po mjesec dana borila s apscesom. Važno je da ispirete šupljinu od gnoja i da je Vaša maca na antibiotskoj terapiji dokle god se gnoj stvara.

Možete koristiti jod umjesto fiziološke otopine. Možete ga nabaviti u humanoj ljekarni. Predlažem 1% Betadine otopinu (povidon jod) ili 10% otopinu koju ćete zatim razrijediti sa fiziološkom otopinom, možete staviti omjer 1 ml betadina na 10 ml fiziološke. Povidon jodirani je poznat kao snažan germicid širokog spektra učinkovit protiv velikog broja bakterija, virusa, gljivica, protozoa i spora. Povidon jodirani se odlikuje istom širinom spektra djelovanja kao i jod, bez nedostatka joda – žarenja, obojenja i osjetljivosti. Apsorpcija joda iz otopine povidona jodiranog moguća je nakon dugotrajnog liječenja.

Fiziološka otopina je sterilna mješavina otopljenih soli i vode. Poznata je i kao otopina koja smiruje i ne nagriza tjelesna područja na koja se nanosi te zbog toga lako nalazi široku primjenu i u “kućnoj medicini”. Fiziološka i slične otopine nalaze primjenu u medicini jer je njihova koncentracija soli slična onoj koja se prirodno nalazi u suzama, krvi i drugim tjelesnim tekućinama (0,9% slane otopine). Zbog toga se naziva i izotoničnom otopinom.

Zbog navedenog smatram da će betadine imati bolji učinak sada dok se još stvara velika količina gnoja, a kada se počne smanjivati onda možete nastaviti ispirati s fiziološkom otopinom. Dodatno napominjem da prije primjene betadina svakako treba provjeriti i osjetljivost mace na betadine, na način da malu količinu primijenite na manjoj površini kože i ako ne bude nikakve reakcije, slobodno ga primjenite za ispiranje apscesa.

Svakako komunicirajte sa svojim veterinarom koji vodi slučaj Vaše mace te ga informirajte o koracima koje ste poduzeli i savjetujte se koji bi sljedeći korak bio najbolji za Vašu ljubimicu. Vaš veterinar mora biti u toku s događanjima kako biste mu omogućili da na vrijeme reagira u skladu sa stanjem Vaše mace.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr