Povratak

Ozljeda pluća zbog pogotka zračnom puškom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam sijamskog mačka i pogođen je zračnom puškom. Metak mu je zaglavljen u plućima pa me zanima kakve su opasnosti za mačka i treba li se taj metak hitno izvaditi? Molim vas za pomoć.
Unaprijed hvala, Ana

O: Ovo je nažalost jedna od češćih ozljeda kod mačaka, ali i pasa.

Za sigurnu dijagnostiku potrebno je napraviti rentgensku pretragu. Mnoge mačake, nažalost, ostanu živjeti sa metkom negdje u tijelu.

Kod ozljede pluća može doći i do pneumothoraxa (nakupljanje zraka u pleuralnoj šupljini). Najčešće nastaje nakon ozljede prsne stijenke. Pneumothorax koji je nastao zbog stranog tijela u plućima prognostički je nepovoljan. Klinička slika se pokaže unutar 24 sata (prvo je zamaskirana zbog šoka), a manifestira se ubrzanim, otežanim i bolnim disanjem. Zatim dolazi do cijanoze (plavila) sluznica, granica pluća nestane i dišni šumovi se ne čuju. Rentgenska pretraga sigurno potvrđuje dijagnozu. Ozljedu treba što prije kirurški obraditi, odmah aplicirati antibiotike, smiriti kašalj i odrediti mirovanje.

Ozljede pluća metkom predstavljaju kombinaciju laceracije (poderotina) i kontuziju (nagnječenje) pluća. Kod laceracije pluća razvija se hematopneumotoraks (krvarenje u plućima), koji može biti umjereni i masivni. Klinički se kontuzija očituje od jedva primjetne dispneje (otežanog disanja) i hemoptize (iskašljavanja krvi) do tahipneje (ubrzanog disanja), tahikardije (ubrzanog rada srca) i cijanoze (plavila sluznica). Većinu ozljeda plućnog parenhima moguće je liječiti torakalnom drenažom, a kod znatnijeg krvarenja i znatnog gubitka zraka preporučuje se torakotomija (otvaranje prsnog koša) i odgovarajući kirurški zahvat. Kirurzi će procijeniti da li je to potrebno. Rana reanimacija, nadoknada volumena i krvi, brza dijagnostika i rana kirurška intervencija bitni su za oporavak. Obavezna je zaštita od infekcije antibiotikom.

Preporučam Vam da se javite na Kliniku za kirurgiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr