Povratak

Prijelom donje čeljusti (fraktura mandibule)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj mačak je prije 15 dana slomio vlicu u borbi sa drugim mačkom (bolje reći hrtom). Pored otvorenog loma vilice, ima užasno duboku ranu na vratu, mislim da nije zahvatila samo važnije strukture (farynx, larynx, krvne žile, vagus) jer mačak diše i jede, ali samo tečnu hranu. Dosta je izgubio na težini, ali nije izgubio apetit. Znam da bi se ta vilica trebala reponirati i fiksirati, znam da mu prijeti i osteomijelitis, ali ne znam da li bi to moglo da se radi dok ima tu ranu. Rana je stara i veterinar je rekao da nije za šiti jer i nema baš šta da zašije (on nije vidio prelom, to sam tek sama napipala). Treba li čekati da rana barem počne zarastati, što će dugo trajati, pa onda raditi repoziciju vilice, hoće li se uopšte to moći raditi?

Mačak je primio neke antibiotike i.m., a ja mu čistim ranu hidrogen peroxidom i stavljam bivacin.
Molim Vas pomozite, Luna

O: Fraktura mandibule ili prijelom donje čeljusti najčešće nastaje kao posljedica trauma glave ljubimca različite etiologije, uznapredovalih upalnih procesa potpornih struktura zubiju ili tumoroznih promjena.

Frakture mandibule uzrokovane traumama najčešće prate i različite ozljede osjetljivih anatomskih struktura, kao što su dijelova gornjih dišnih prohoda, dijelova živčana sustava, ozljeda pluća, ozljeda mišića,...

Klinička slika, koja prati gore navedene probleme, je: pojačana salivacija (slinjenje) životinje, otežano uzimanje ili odbijanje uzimanja hrane i vode, prisutnost osjeta boli bez ili pri samoj palpaciji područja, otežan ili potpuni gubitak mogućnosti gutanja, žvakanja ili pomicanja donje čeljusti,...

Ozbiljnost kliničke slike te mogućih komplikacija iziskuje hitni pregled od strane veterinara. Naime, potrebno je obaviti detaljan pregled usne šupljine, najčešće u anesteziji ljubimca te utvrditi i stanje zubala o čemu i ovisi prognoza kao i način liječenja.

U dijagnostici je obavezna rendgenska pretraga, i to sa većim brojem projekcija, kako bi se dobio što bolji uvid u trenutnu situaciju, o mjestu i obliku samog loma, tipu i opsegu loma, te stanju ostalih anatomskih struktura dotične regije.

Frakture mandibule se u većini slučajeva liječe kirurškim putem uz uporabu različitih fiksacijskih pomagala. Izbor prikladnih fiksatora se određuje prema postavljenoj dijagnozi.

Stoga, dobri anamnestički podaci, temeljit klinički pregled životinje, inspekcija ljubimca te rentgenska dijagnostika su nužni postupci u određivanju najprikladnije metode izbora liječenja prije navedene ozljede.

Kako ste naveli da je kod Vašeg ljubimca vrlo vjerojatno riječ o otvorenom prijelomu mandibule, ista ozljeda iziskuje hitnu kiruršku obradu. To je nužno zbog velike opasnosti od ulaska različitih infekata u samu ranu te dublje u tkivo s posljedičnim razvojem infekcije koja dodatno komplicira situaciju. Kada i dođe do infekcije, liječenje se dodatno komplicira i prolongira, a i sama prognoza postaje upitna.

Također, prilikom same kirurške obrade prije navedene ozljede, veterinar će i obraditi prekid kontinuiteta tkiva na vratu, koji i navodite. 

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru ili na Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta, gdje će stručno osoblje biti u stanju procijeniti koji pristup u liječenju je najbolji te s istim započeti. Također, biti će u mogućnosti opskrbiti Vas sa svim informacijama, kao i različitim opcijama i metodama, kako bi se ljubimac lakše i brže oporavio, odnosno, postigao određenu kvalitetu života.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr