Povratak

Respiratorna infekcija i odgoda cijepljenja mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, lijepo molim savjet. Pred 10 dana iz azila smo udomili macu 2 mjeseca staru. Pronađena je uz cestu pa je bila slaba i pothranjena. Apetit joj je odličan i normalno jede i pije, dajemo joj Recovery i u ovih nekoliko dana se lijepo oporavila i razjačala. Drugi dan nakon što smo ju doveli doma javila joj se upala oka koja se rapidno razvila i prema savjetu tete veterinarke iz pet shopa kapali smo joj Tobrex kapi. Na njih je dobro reagirala i oko je sada dobro. Međutim maca je četvrti dan nakon početka terapije počela imati problema sa disanjem. Povremeno diše uz hroptanje i zviždanje, pogotovo kad prede ili se igra odnosno trči i skače, ali dobar dio dana normalno diše. Započeli smo čišćenje od parazita i za 7 dana opet idemo kod veterinara na cijepljenje. Mislite li da bi trebali macu odvesti veterinaru i prije s obzirom na probleme sa disanjem? Unaorijed hvala na odgovoru. LP, Darija

O: Prema opisanim znacima, kao što je kašalj, otežano disanje i kako navodite zvuk "kao da mu hropti u plućima", može se posumnjati na respiratornu infekciju.

Respiratorne infekcije su kod mačića  relativno česte. Glavni i najčešći uzročnici su virusi - mačji herpesvirus koji izaziva rinotraheitis i mačji kalicivirus, iako se tu mogu naći i neki drugi mikroorganizmi. U nastanku bolesti veliku ulogu igra stres, stoga bolest najviše pogađa mačiće, ali obolijevaju i starije mačke. Mačke koje prebole infekciju ostaju relativno dugo kliconoše, bolest se prenosi direktnom kontaktom, ali i neizravno, najčešće aerosolom, kao i opremom. Znaci bolesti su visoka tjelesna temperatura, gubitak apetita, kihanje i suzenje očiju, letargija, kašalj, iscjedak iz nosa, koji može biti, ovisno o stadiju bolesti, bistar, sluzav i zamućen, kao i gnojan. Može se zakomlicirati i upalom pluća, odnosno sekundarnim bakterijskim infekcijama, a sve skupa obično traje 5-10 dana, uz povoljnu prognozu, osim kada se radi o malim mačićima koji mogu veoma teško oboljeti.

Liječenje je, s obzirom na to da se radi o virusnim infekcijama, potporno i simptomatsko. Liječenje uključuje primjenu antibiotika širokog spektra, radi bakterijskih sekundarnih infekcija, kapi za nos i oči te infuzije po potrebi. Redovno treba čistiti nos i oči jer se stvaraju i suše velike količine iscjetka. Ponekad mačke višednevno odbijaju jesti pa je dobro hraniti ih sa špricom, mačjom hranom za rekonvalescentna stanja. Težina i trajanje bolesti u vezi je s općim stanjem mačke pa će tako znaci bolesti biti izraženiji kod slabije uhranjenih mačaka izloženih stresu. Odrasle mačke obično ne obolijevaju teško, što nije slučaj kod mačića, koji mogu biti ozbiljno bolesni i kojima je nužna veterinarska pomoć.

Kako imate dogovoreni termin za cijepljenje, bilo bi dobro da što prije odete kod veterinara. Ako vaš veterinar zaključi da je potrebno liječenje, vakcinacija će se odgoditi.