Povratak

Suzenje i zatvaranje oka, kihanje i otežano disanje - zarazni rinotraheitis mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Barbara Viskovic web 1


Odgovara:
Barbara Višković, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Udomila sam malu mačkicu prije 3 mjeseca, sada otprilike ima oko 6 mjeseci. Nakon tjedan, dva što sam je udomila počela je imati problema s jednim okom. Počelo je suziti, zatvarati se, i curio je ko neki žuti gnoj. Otišla sam s njom veterinaru i dala mi je kapi i mast (Tobrex). Nakon toga počela je kihati i malo je teže disala, za to sam dobila antibiotik. Sve se to produžilo na nekih mjesec dana. Zatim nakon par tjedana oko je opet počelo curiti i zatvarati se. Opet sam mazala i kapala, da bi to opet sve opet počelo nakon nekih 3-4 tjedna. I sada opet. Da li da ju odpeljam veterinaru ili samo da nastavim mazati? Mica ne izlazi iz kuće, stalno je unutra u toplini. Da li bi bilo dobro pustiti je van da stekne imunitet? Tako sam čula od drugih osoba.  Iako je veterinar rekao da je bolje da ne izlazi iz kuće, dok se ne sterilizira. Ana

O: Vaša mačka ima očito oslabljen imunitet i stoga je prijemljivija za zarazne bolesti. Prema simptomima koje ste opisali najvjerojatnije se radi o zaraznoj bolesti pod nazivom zarazni rinotraheitis mačaka. Glavni klinički simptomi ove zarazne bolesti su iscjedak iz očiju i nosa, kašalj, kihanje te povišena temperatura. Prvi simptom koji vlasnici primjete je upala očiju i pojačan iscjedak iz očiju. Više o ovoj bolesti pisala je moja kolegica pod naslovom Virusni rinotraheitis mačaka.

Kako bi mačka ojačala imunitet trebali biste koristiti dodatke u prehrani koje možete naći u našim Pet centrima, a to su CATALYSIS Viusid sirup za jačanje imuniteta i prevenciju virusnih bolesti 150ml te DIAFARM Vitaminsko - mineralna energetska pasta omega 6 + taurin za mačke 50g.

Kada dođe do izliječenja, tada se dogovorite sa veterinarom o terminu za cijepljenje mačke protiv zaraznih bolesti.

Tijekom razdoblja liječenja postupite prema preporuci veterinara da mačka ostane u kući.

No najprije odvedite mačku ponovno veterinaru kako bi dobila terapiju. Ukoliko bolest traje dulje od dva tjedna i mačka ne dobije terapiju, tada bolest dobiva kroničan tijek i kasnije uslijed pogodovnih čimbenika postoji veća mogućnost da će se ponovno razboliti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr