Povratak

Ustrajno povraćanje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam macu staru oko 6 mjeseci, pronađena je kad joj je bilo oko 3 tjedna. Zaigrana je, vesela, normalno jede, međutim sinoć je povratila sve što je pojela. Do tada je bilo sve normalno. Nakon pola sata opet je povratila, ali samo tekućinu, tj. sluz mliječne boje, izgledalo je kao pjena. Tokom noći, pa sve do jutra je u više navrata (svakih otprilike 20 minuta) opet povratila, svaki put malu količinu takve "pjene". Između tih povraćanja je zaigrana i kao da joj ništa nije. Zabrinuta sam i zanima me šta bi joj moglo biti. Inače jako voli piti vodu i liže sve što je mokro, u kuhinji, kupaoni, po kadi, WC-u. Da li joj je možda to naštetilo - možda je slučajno polizala neko sredstvo za čišćenje, šampon, sapun. Da li bi u tom slučaju povraćala takvu pjenu i toliko puta. Molim odgovor i pomoć kako da zaustavim povraćanje ili se radi o nekoj bolesti pa moram do veterinara. I još nešto, za par dana bi trebala ići na sterilizaciju pa neznam da li da je sad u takvom stanju vodim ili ne. Napominjem da imam i stariju mačku 11,5 godina, ali se baš ne vole i ne druže se. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Lijep pozdrav, Marija

O: Ustrajno povraćanje kod mačaka može biti problematično. Uzroci su brojni i točna dijagnoza se postavlja nakon detaljne anamneze te kliničkog pregleda i laboratorijskih pretraga. Želučani poremećaji javljaju se i uslijed gastritisa, invazije parazitima, ulkusa, stranih tijela ili tumora. Osim ovih i drugi trbušni poremećaji dovode do povraćanja. To su upale gušterače, potrbušnice ili jetre. U obzir treba uzeti i metaboličke, te hormonalne bolesti. To su bolesti jetre, bubrega, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda, hipertireoza, poremećaji elektrolita. Povraćanje hrane može ukazivati na brojne probleme, poput primjerice trovanja nekim sredstvom za čiščenje doma.

Ako povraćanje traje nekoliko sati ili ako mačka povraća nekoliko puta dnevno (s vremenskim odmacima) trebali biste posjetiti veterinara.

Mačku je najbolje sterilizirati prije prvog tjeranja, što znači negdje između petog i sedmog mjeseca starosti. Ali za sam postupak operacije i uvođenje u narkozu životinja mora biti potpuno zdrava.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr