Povratak

Agresija kod maženja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačića starog četiri mjeseca. Vrlo je drag, živahan i zaigran, baš kakav i treba biti. Međutim, pomalo me zabrinjava što je prilično grub u našim igrama, npr. voli grickati moju ruku ili prste ali to nekad radi doista jako. Također, najveća mu je poslastica tijekom naših igara gricnuti me za nos. Kako ga naučiti da ne grize grubo ili jako?
Srdačan pozdrav, Roberta

O: Agresija kod maženja nastaje jer mačke imaju pomiješane emocije vezane uz dodir.

Dok je s jedne strane maženje oblik tješenja i podsjećanja na lizanje majke, s druge strane može prerasti u igru koja je oponašanje lova. Ugrizom prilikom maženja maca Vam šalje poruku da želi kontrolirati stvari. To je svakako povezano i s odrastanjem.

Igru i maženje s macom svakako prekinite odmah čim ona preraste u agresiju. Možete pri tom koristiti oštrijim tonom izgovoren -"Ne!", s čime će životinja povezati Vaše negodovanje. Nemojte ga kažnjavati, jer će on s vremenom shvatiti da to ne dozvoljavate i usvojiti prihvatljiv način ponašanja. Ponudite mačku neku od igračaka kako bi što više energije potrošio u igri "lova". Postavite mu grebalicu za kandže, penjalicu ili kućicu (tunel) po kojima će se penjati i zadovoljiti potrebu za tjelesnom aktivnošću. Ona je kod mladih mačaka vrlo izražena. Odrasle mačke puno su mirnije, više se odmaraju i spavaju te im je maženje vrlo ugodno i ne shvaćaju ga kao poziv za igru. Kad odrasla mačka pokaže da joj neki oblik maženja ne odgovara, nastojte ga izbjegavati jer bi ponavljanjem samo produbili konflikt.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr