Povratak

Agresija majke mačke prema mačiću/ Klinička slika bjesnoće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku staru oko 4 godine i sada ima mačića, iz njezinog 5-og okota. On je sada star 2 mj., a ona ga ne doji od njegovih mjesec dana, kada je mačić bio prisiljen početi samostalno jesti jer mačka više nije imala mlijeka. Do prije 10-ak dana, sve je bilo super, mali je lijepo napredovao, zajedno su spavali, igrali se... No, tada nastaju problemi. Samo odjednom, mačka reži na maloga, ne da mu da joj se približi i jednostavno se čudno ponaša prema njemu. Kod kuće je gotovo više nema, dolazi samo jesti, a kada joj se razigrani mačić približi, ona na njega reži kao lavica, i pobjegne, ne napada ga. Kada ju pogladi netko iz obitelji, također reži, ali puno manje i nije toliko agresivna.

Zanima me Vaš savjet, kako da pomognem i mački i mačiću i jesu li to možda samptomi bjesnoće?
Unaprijed se zahvaljujem, Dora

O: Ovo što ste naveli je sasvim normalna pojava kod mačaka. Naime, mačke kao takve su zadržale prirodne nagone te svako upletanje poslije poroda pa sve do odbića mačića rezultira agresivnošću mačke. Dovoljno je da jednom u ruke primite mačiće i mačka ih može i odbaciti, ubiti ili, u ovom slučaju, maltretirati zbog toga jer je osjetila ljudski miris.

Mačke u tom slučaju imaju potrebu premještanja mačića na neko novo skrovito mjesto bilo u stanu, kući ili izvan kuće.

Ovakvo promjenjeno ponašanje će trajati sve do odbića, tj. do neka 3 mjeseca starosti pa treba ima strpljenja i pažnje za malog mačića da ga mačka ne bi i dalje maltretirala.

Ukoliko bude i dalje jako agresivna do spomenutog odbića, Vi možete pomoći malom mačiću tako da ga odvojite od majke i da ga prihranite sa zamjenskim mlijekom za mačiće (Cat milk od Gimborna, Kitty milk od Ebi-veta, Mlijeko za mačiće od Canine, te Kitty milk od Beaphara) koje je raspoloživo u trgovinama Pet centra.

Napominjem da se ne trebate brinuti da je riječ o bjesnoći, nego je riječ o hormonskoj neuravnoteži.

U nastavku navodim kliničku sliku bjesnoće, kako biste znali o kakvoj bolesti se radi i kako se ista menifestira. Klinička se slika bjesnoće manifestira u tri stadija:

1. Prodormalni stadij
Na mjestu ugriza, odnosno ulaska virusa, obično se javlja iritacija i svrbež, koji se može pojačati i do samomutilacije. Javlja se blago povećanje temperature te blaži poremećaji svijesti, temperamenta i ponašanja. Životinje postaju neobično plašljive, nemirne i neposlušne, skrivaju se, grizu neobične predmete ili grizu na prazno. Već se sada može opaziti pojačano slinjenje i otežano gutanje. Pupile postaju dilatirane te se usporavaju i očni refleksi. Može doći i do promjene glasa životinje. Ovaj stadij traje 1 -3 dana.

2. Ekscitacijski stadij
Počinje se javljati agresija, prestrašenost, skrivanje, inkoordinacija, dezorijentacija, hiperestezija, hipersalivacija te fotofobija. Životinje često odlutaju od vlasnika te besciljno lutaju, često napadaju druge životinje i ljude. Javlja se pareza pojedinih živaca, glas je promukao, gutanje je jako otežano te je pojačano slinjenje. Ovaj stadij traje 1-2 dana.

3. Paralitički stadij
Javljaju se paralize brojnih živaca, životinja je mirna, puno leži, javlja se paraliza larinksa koja otežava gutanje (nije toliko česta u mačaka), paraliza mišića donje vilice, jezika i očiju. Ubrzo nakon toga, javlja se kljenut trupa i udova te se životinja više ne može micati. Dolazi do prestanka disanja i kome. Smrt se javlja nakon 3-4 dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr