Povratak

Akne

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kućna mačka stara 9 godina provela je ljeto u vikendici na moru i dobila ispod brade i do usana sitne crne točkice - mrvice, za koje smo u početku pomislili da su prljavština; teško se odljepljuju i ostaje plitka ranica. Ne šire se jako, ali ipak ne nestaju usprkos sredstva Strong...? I usprkos pranja vodom. Primala je i antibiotike jer su veterinari mislili da ima upalu uha. Pod mikroskopom nisu našli "žive stanice" a sutradan su nam javili da ima akne. Zabrinuti smo, jer sada ne možemo odrediti što ustvari naša mačka ima i kako da je liječimo.
Zahvalni na odgovoru,
Ana

O: Akne su u mačaka vrlo čest problem, a predstavljaju stanje u kojem se razvijaju miteseri na bradi mačke. Najčešće su akne vidljive na bradi i usnama. Vrlo često simptomi su toliko blagi da prolaze neprimjetno. Mogu ih imati mace bilo koje dobi, pasmine i spola.

Pravi uzrok nastanka akni u mačaka nije poznat ali postoji nekoliko faktora za koje se smatra da su povezani s njihovim razvojem, uključujući stres, oslabljeni imunosni sustav, slabe navike uređivanja, prisutnost drugih bolesti, kontaktni ili atopijski dermatitis, te stanja kože u kojima se stvara abnormalna količina masnoća a folikuli dlake ne funkcioniraju normalno.

Klinički su vidljivi mnogobrojni miteseri koji na bradi i usnama mačaka ostavljaju dojam prljavštine. Miteseri se mogu razviti u male apscese koji mogu puknuti i tvoriti krastu. U teškim slučajevima, na bradi se mogu razviti mjesta koja su vlažna, s ispadanjem dlake, otečenjima i curenjem upalnog sadržaja. Ova mjesta mogu biti svrbljiva a češanjem se dodatno traumatiziraju sekundarnim infekcijama. Ovo stanje može se pojaviti samo jednom u životu mačke, može se pojaviti pa nestati ili ostati doživotno na mački. U perzijskih mačaka se događa da ove promjene zahvaćaju i kožne nabore na licu.

Stanje se dijagnosticira strugotinom kože kako bi se isključili drugi uzroci sličnog kliničkog izgleda poput demodikoze, infekcije kvasnicom Malassezia, alergije, mikrosporoze i stanja pod nazivom eozinofilni granuloma kompleks. Ako se sumnja na sekundarnu bakterijsku infekciju, može se napraviti mikrobiološka pretraga.

Akne u mačaka mogu se držati pod kontrolom ali nije ih u potpunosti moguće izliječiti. Kod blagih slučajeva bez simptoma nije potrebno liječenje. U drugim slučajevima pomažu šamponi koji smanjuju lučenje sebuma. Ukoliko se pokaže kako je glavni uzrok infekcija gljivicama, kožnim parazitima ili kvasnicama, treba najprije liječiti ove bolesti. Ponekad liječenje ne traje kraće od tri tjedna. Neophodno je, kao potpora terapiji, osobitu pažnju posvetiti prehrani mace ili je obogatiti dodacima prehrani bogatim nezasićenim masnim kiselinama. Od pomoći je i zamijeniti posude za hranu i vodu onim od nehrđajućeg čelika ili staklenim/keramičkim, kako bi se isključio faktor alergije kao uzrok, te ih svakodnevno oprati. Također, dobro je i ako su te posude što pliće a nakon svakog obroka poželjno je oprati bradu mačke.

No samo kliničkim pregledom navedene promjene mogu se razlučiti od gljivičnog oboljenja, kontaktnih alergija, alergija na hranu, infekcija kvasnicama ili kožnim parazitima (demodex) te pregledom kože i dlake kako bi se isključila sumnja na gljivicu Microsporum canis (koja je zoonoza - dakle može se prenijeti na čovjeka).

Ako sumnjate u postavljenu dijagnozu, možete Vašu macu odvesti na pregled u drugu ambulantu ili na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr