Povratak

Alergijski dermatitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Maca od 8 mjeseci nakon sterilizacije, na leđima kod uboda injekcije dobiva, prema mišljenju veterinara, alergiju na antibiotik. Koža i dlaka kao da se suše i otpadaju, u krugovima cca 2 cm. Kada se dio kože oporavi opet nastaje ranica koju svakodnevno pošpricamo antiseptikom no čini se kao da se pogoršava i ne zacjeljuje. Maca je vesela i ima dobar apetit. Što nam je činiti?
Hvala, Romina

O: Alergije predstavljaju reakcije imuniteta na danu tvar (alergen) kojeg tijelo prepoznaje kao strano.

Ove se reakcije javljaju odmah nakon inicijalnog izlaganja alergenu koje se slijedom razvijaju u preosjetljivost koja uzrokuje svrbež i upalu sa svakim sljedećim izlaganjem alergenu.

Ako se reakcija javlja na koži naziva se alergijskim dermatitisom a on može biti uzrokovan nizom faktora. Najčešći uzroci alergijskog dermatitisa u mačaka su: alergija na ugriz buhe, alergija na hranu, atopija (posljedicom inhalacionih alergena ili apsorpcijom alergena kroz kožu). Nešto su rijeđi po učestalosti: reakcija na aplicirani lijek, alergije uzrokovane hormonalnom neravnotežom, bakterijske alergije, alergije na parazite kože, kontaktne alergije (lokalno liječenje, materijal ležaja, deterđenti i sl.). Neke mačke sklone su razvitku alergija uslijed genetičkih faktora. Mnogi lijekovi a naročito određeni antibiotici pokazali su se alergenima. Znakovi koji se javljaju mogu varirati od blagog crvenila, svrbeža i osipa do teških kožnih bolesti i osipanja cijele površine kože.

Često su simptomi koji prate alergije na koži sljedeći: grebanje, lizanje, grickanje kože, zacrvenjena, uzdignuta i prhutava koža, kvržice, krastice ili mjehurići ispunjeni gnojem na koži, pojačana pigmentacija kože, odebljanja kože, gubitak dlake ...

U ovisnosti o tipu alergije potrebno je provesti dijagnostičke pretrage: anamneza i opći klinički pregled, strugotine kože, kompletna krvna slika i biokemija krvi. Oblik, vrsta i raspored lezija kože pomažu u postavljanju dijagnoze.

Prema nalazu pretraga određuje se terapija. Prije svega je bitno spriječiti daljni kontakt sa alergenom, zatim, lokalno tretirati promijenjena mjesta sredstvima koja smanjuju svrbež ili antibakterijskim šamponima, antihistaminicima, kortikosteroidima, imunoterapijom, nadomjescima prehrani bogatim nezasićenim masnim kiselinama, medicinskom prehranom, antibioticima u svrhu liječenja sekundarnih bakterijskih infekcija.

Kompletan pregled je imperativ u postavljanju dijagnoze kako bi se poduzela optimalna terapija. Ona uključuje njegu kod kuće i profesionalnu pomoć veterinara. O svakom pogoršanju simptoma ili nuspojavi propisanog lijeka mora se obavijestiti veterinar kako bi se terapija prilagodila slućaju. Svaka 2-4 tjedna potrebno je činiti kontrole kako bi se dobio uvid u razvijanje procesa.

Kako niste naveli da je kod Vaše ljubimice prisutan svrbež (najčešći simptom alergijskih reakcija), svakako savjetujem da se obratite Vašem veterinaru koji će provesti dodatne dijegnostičke pretrage u svrhu postavljanja dijagnoze a kako bi se pomoglo Vašoj mački. Ponekad se slike različitih oboljenja preklapaju, te samo stručnjak po pregledu životinje može postaviti točnu dijagnozu.

Također, po preporuci veterinara, mački možete ponuditi antialergijsku medicinsku hranu od tri proizvođača (Hill's, Eukanuba i Royal Canin). Osim navedenih hrana, u Pet centru možete nabaviti i Dermanorm ulje koje pomaže poboljšanju konstitucije kože poslije kožnih bolesti, kod prekomjernog ispadanja dlake, dlake bez sjaja i prhutave kože.

Za odabir hrane i dodatne informacije o istima obratite se veterinarima Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr