Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije par dana mom mačku je neki pas odgrizao pola repa, a ostatak je bio skroz zguljen do kosti pa smo ga morali odstraniti. Sad mačak trpi jake bolove pa me zanima je li možda ima neki lijek u ljekarnama da mu bar malo pomogne?
Hvala,
Damir

O: Amputacija repa je operativni zahvat kojim se odstranjuje dio repa ili cijeli rep sa svim anatomskim strukturama (repni dio kralješnice te pripadajući mišići, ligamenti i hrskavice). 

Ovaj operativni zahvat se provodi kada za njega postoje određeni razlozi, kao što su teške ozljede tkiva, teške infekcije ili teški prijelomi repnog dijela kralješnice,...

Kao i kod svih drugih operativnih zahvata, po operaciji bi se trebalo pridržavati određenih pravila kako bi se ljubimcu olakšao oporavak te omogućili svi potrebni uvjeti za što bolje i brže cijeljenje rane.

Za zaštitu rane preporuča se tzv. elizabetanski ovratnik. Radi se o plastičnom ovratniku koji izgledom najviše podsjeća na satelitsku antenu. Ovi ovratnici sprječavaju lizanje rane. Rana se može zaštititi kompresom učvršćenom mrežicom preko stražnjeg dijela tijela. Apliciranje raznih antibiotskih prašaka nije preporučljivo jer ukoliko rana malo secernira, slijepiti će se sa praškom i napraviti krastu koja ometa zaraštavanje tkiva.
 
U pravilu nema većih problema poslije operacija ukoliko se slijede upute veterinara. Operirana životinja ne smije se ostavljati bez nadzora, ne smije ležati na prljavoj podlozi i ne smijete dozvoliti da liže ranu.

Izbor najprikladnijeg analgetika za mačke ovisi o mnogo čimbenika, kao što su osobno iskustvo veterinara, potreban stupanj analgezije (postupak smanjenja ili isključenja osjeta boli), potrebno vrijeme analgezije, način administracije (ovisno o mogućnostima i dostupnosti preparata),...

Za sve preparate, kao i načinu doziranja istih, potrebno bi bilo da se obratite svom veterinaru. Naime, isti je u mogućnosti, a sve prema povijesti bolesti ljubimca, odrediti najprikladniju terapiju i na takav način umanjiti bol ljubimca.

Također,  potrebno je da su vlasnik i veterinar u kontaktu nekoliko dana poslije zahvata kako bi veterinar mogao procijeniti da li sve ide kako treba ili je potrebna određena intervencija.

OZNAKE: