Povratak

Amputacija u mačaka / Indikacije za amputaciju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Prije godinu dana, našla sam kod škole mačića sa slomljenom šapicom i uzela sam ga sebi kući. Odvela sam ga našem veterinaru da mi kaže gdje da vodim macu da joj poprave šapicu, ali oni su mi tada rekli da mačka sama sebi naredi šapicu, da ona to najbolje zna. I tako kad je odrasla, šapica je i dalje bila slomljena, i kako ju je vukao po podu, stvorila mu se rana zbog koje mu je šapica na kraju bila amputirana. Međutim, veterinar koji mu je to amputirao, amputirao mu je samo do pola, jer je to dalje sve zdravo tkivo, pa nije htio sve ukloniti ako je zdravo. I sad mačak kad god hoda, oslanja se i dalje na tu šapicu, i od onda ima ranu koja se opet nekad otvori, a nekad se "skori". Ne znam što bi mogla napraviti da to skroz zaraste ili barem da mu spriječim moguće infekcije. Viđala sam slika maca sa amputiranim šapicama, pa mislim da bi mi vi mogli pomoći. Stvarno previše volim životinje, a sa ovom macom sam se previše povezala. Hvala. Tena

O:
O obradi rane i zaraštavanju pisao je kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. Otvorena rana – primarna obrada, liječenje i zaraštavanje

O prijelomu kosti i zaraštavanju kod mačke pisala je kolegica mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. med.vet na tekstu Prijelom kosti kod mačke
Amputacija noge ponekad je nažalost neophodan zahvat kojim spašavamo život bolesnoj životinji. Ako se radi o traumi noge koja je toliko velika da se ne može uspostaviti normalna funkcija ekstremiteta prognoza je dobra i životinja može proživjeti svoj normalni životni vijek bez jedne noge. Prometne nesreće su glavni uzrok traume u gradskoj sredini. Mačke ovakve zahvate podnose mnogo bolje nego psi i mnogo brže se adaptiraju na život na tri noge. Amputacija je ozbiljan kirurški zahvat kod kojih je moguć gubitak većih količina krvi. Kada se radi o lomu koji nije moguće kirurški sanirati ili o opsežnoj povredi mekih tkiva gdje je funkcija noge izgubljena ili o uništenim krvnim žilama gdje donji dijelovi ekstremiteta ostaju bez cirkulacije amputacija je jedini izbor.
Druga česta indikacija za amputaciju noge posebno kod mačaka je trauma radijalnog živca. Opet su uzrok udarci (auto, padovi).

U ovom slučaju na nozi ponekad nema nikakvih rana, ali mačka prednju nogu drže savijenu tako da hodaju po gornjem dijelu šape (šapa se izvrće naopako jer zbog povrede živca mačka ne osjeća šapu). Na mjestu na šapi po kojoj se oslanja dok hoda prije ili kasnije nastaje rana, a zatim infekcija pa gangrena. 
Treća indikacija gdje je amputacija dio terapije su tumori i nerješive infekcije. Najčešće se radi o tumoru koštanog tkiva.
Osim u slučaju neoplastičnih bolesti (tumori) amputacija je uvijek posljednja solucija indicirana samo onda kada više nema nikakve alternative kojom bismo spasili nogu.
Anemične i mršave životinje nisu dobri kandidati za operaciju pa ako je moguće kirurški zahvat treba odgoditi dok se životinja ne oporavi.
Većina životinja se dobro adaptira na novonastalo stanje.
Međutim kada su u pitanju mace treba znati da takva mačka vani jer nije spretna kao prije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr