Povratak

Anemija u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno sam Vam poslala poruku u kojoj sam navela da moj mačak ima simptome koji bi upućuvali na upalu pluća, ali moja maca je otrovana. Izgubila je puno krvi, ima 1000 eritrocita, a trebala bi imati 5000. Sada je na njezi, dobiva infuziju, ali je i dalje slaba, jako se muči kad diše, pri uzbudjenju i veterinar sada čeka mačka da bi mu dao transfuziju. Zanima me je li moguće da on preživi uz prirodnu obnovu svoji eritrocita, ako mu veterinar ne uspije naći odgovarajuću krvnu grupu i može li preživjeti s tom količinom eritrocita do svoje prirodne obnove eritocita ili barem dok ne dobije transfuziju? Ima li šanse da preživi i zbog čega se njemu i dalje spava, ako mu je krvarenje zaustavljeno? Puno Vam Hvala, Ana Lukić

O: Anemija u mačaka nastaje uslijed velikog gubitka krvi, pojačanog razaranja eritrocita i smanjene ili kvalitativno poremećene eritropoeze (stvaranja eritrocita). Sekundarno se javlja kod niza drugih oboljenja, kao što su zarazne ili parazitarne bolesti, te neoplazme. Smanjeni broj eritrocita u cirkulaciji ima za posljedicu poremećaj prenošenja kisika, te se javljaju apatija, zamor, ubrzan rad srca, ubrzano i otežano disanje. Nedostatak hemoglobina i uslijed toga nastalu hipoksiju organizam kompenzira upravo ubrzanjem rada srca (povećanje minutnog volumena), ubrzanim disanjem, ekonomičnijim korištenjem kisika u tkivima, te ubrzanjem eritropoeze. U cirkulaciji se mogu naći mlađi oblici eritrocita.

Brzina regeneracije eritrocita zavisi o starosti životinje, tjelesnoj kondiciji, rezervi željeza i dr. U prosjeku, kod sisavaca traje tri tjedna.

Kao i ljudi, životinje imaju krvne grupe. Mačke imaju samo jednu krvnu grupu sa dva izoantigena (A i B). Prema literaturnim podacima, 75-95% eritrocita imaju izoantigen A, 5-25% izoantigen B, a samo 1% ima A i B. Jedinke s većinom B izoantigena sadrže u većoj količini prirodna anti A protutijela. Ona imaju sposobnost aglutinacije i hemolize, te vrlo brzo reagiraju na kontakt s eritrocitima tog sustava. Posljedično se nakon transfuzije javljaju znakovi šoka, atrioventrikularne blokade srca i prestanak disanja.

U jedinki koje nose A izoantigen rijetko se nalaze prirodna protutijela za izoantigen B.

Ako veterinar nije u mogučnosti dati transfuziju, životinjama se daje fiziološka ili Ringerova otopina, te umjetni nadomjesci krvne plazme.

Uz osnovnu terapiju (etiološku), kod anemija se primjenjuju biološki aktivne tvari kao vitamini B12, B2 i B6 koji potiču eritropoezu, te vitamin C koji sudjeluje u resorpciji željeza u crijevima kao i pretvorbu folne kiseline bitnu za normalnu eritropoezu. Preparate željeza je potrebno davati barem tri tjedna pa i duže, a preporučaju se i oligoelementi.

Prognoza, uz terapiju, svakako ovisi i o samoj životinji, odnosno njenim vlastitim kompenzatornim mehanizmima koje je razvila. Pospanost i opća slabost još će potrajati, ali ako se životinji opće stanje ne pogoršava, velika je vjerojatnost da će preživjeti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr