Povratak

Ascites

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 2 starije mace, mikicu i mrvicu, snupija koji je okočen na jesen i mikija koji je okočen 30.04.07. On je okočen s jos 2 mačića koja su za čudo nestali baš u trenutku kada je susjedov pas došao u nas vrt! On je i prije dolazio u vrt iako smo sve ogradili i grmljem i kamenjem, i prije dok smo imali kokoši sve bi podavio! Trenutno je problem u mrvici! Već neko vrijeme ima napuhan trbuh ali samo sa strane, kada joj to popipam napuhano je i puno vode... svaki dan ispušta malo žuto zelenkastog iscjedka, a danas pogotovo i to ful puno! Cijela kućica je puna sluzi i sve je mokro! Što je to? Što da radim? Molim vas pomozite mi!
Lory

O: Ascites je abnormalno nakupljanje tekučine u trbušnoj šupljini. Volumen tekučine može biti vrlo mali ili pak značajni, rezultirajući povečanjem obujma trbuha.

Uzroka ascitesu ima mnogo, od kojih mnogi mogu biti vrlo ozbiljni. Ascites nastaje istjecanjem tekučine u trbušnu šupljinu iz krvnih žila, limfnih žila ili unutarnjih organa. Ascites je uzrokovan hipoalbuminemijom ili smanjenom razinom albumina u krvnim žilama, ozbiljnih jetrenih bolesti, bolesti srca i perikarda, traume, peritonitisa, poremećaja u zgrušavanju krvi, bolesti limfnih organa, obstrukcija jetrene ili kaudalne vene. U mačića je pak najvažniji uzrok ascitesa zarazni mačji peritonitis. Primarna je bolest mladih mačaka, s obzirom da se javlja u jedinki mlađih od dvije godine, no povremeno se može javiti i u starijih mačaka. Zatim, upalna bolest crijeva ponekad uzrokuje ascites. Ovo se događa kada se stijenka crijeva upali dovoljno jako da propušta proteine što dovodi do gubitka proteina u cirkulaciji, a za posljedicu ima nakupljanje tekučine u trbušnoj šupljini ako se razina proteina spusti prenisko. Upala se često javlja kao posljedica invadiranosti crijevnim parazitima kod mačica.

Prema izgledu tekučine u trbušnoj šupljini ponekad se može mnogo zaključiti. Npr. ako je tekučina neprozirna i čini se prožeta krvlju, može upućivati na niz poremećaja: otrovanje otrovom za štakore, traume, drugi poremećaji krvožilnog sustava. Ako je sadržaj gnojan, u tijeku je neki od septičkih procesa. Tekučina povezana s mačjim zaraznim peritonitisom obično je žute boje i vrlo gusta. Drugi procesi rezultiraju tekučinom različite teksuture kada je preporučeno tekučinu podvrgnuti pretrazi.

Osim ascitesa, povečanje trbuha obostrano ili samo na jednoj strani može biti posljedicom flegmone ili apscesa lociranog u potkožju bez da je zahvaćena trbušna šupljina. Prisutnost žuto-zelenog iscjetka obično upućuje na gnojnu upalu. Gnoj je upalni eksudat koji se sastoji od raspadnutih upalnih stanica, raspadnutih stanica oštećenog tkiva, fibrina i bakterija. Nastaje kod infekcije piogenim bakterijama, a gnojna upala proces karakteriziran stvaranjem obilnog gnojnog eksudata. Gnoj se može širiti difuzno po tkivu (flegmona), može ostati lokaliziran (apsces) ili prekriva površine različitih struktura. Uzrokovana je piogenim bakterijama (npr. stafilokoki, pneumokoki, meningokoki, gonokoki).

Flegmona predstavlja difuznu upalu potkožnog vezivnog tkiva. Upalni proces također se može razviti u vezivnom tkivu zdjelice, retroperitonamskom području, perinefriticnom i intraorbitalnom području. Uzrocnici flegmone su streptokoki (najčešće hemoliticki), stafilokoki i drugi piogeni mikroorganizmi. Apsces je lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale (crvenilo, oteklina, toplina i bol) i izraženim fenomenom zvanim fluktuacija. Uzročnik je najčešće bakterija Staphylococcus aureus. Kako proces napreduje, gnoj razara tkiva te tako kroz oštećenu kožu izlazi van.

Savjetujem Vam da hitno posjetite veterinara kako bi se što prije poduzelo liječenje i spriječile komplikacije u vidu bakterijemije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr