Povratak

Bezvoljan mačak bez apetita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Simptomi su: neuhranjenost mačke, odbija krokete i konzerviranu hranu, dok neke vrste prihvaća, kao npr. mlijeko i ostatke od ručka. Vrlo mršav mačak, lagan, samo kost i koža. Mlijeko npr. pije dok mu ne pozli i onda povraća. Često mljacka ustima kao da mu nešto smeta. Vrlo masna dlaka(vjerojatno od sline) uzrokuje da je uvijek prljav (kupanje ne pomaže - samo na kratko). Mačak je bezvoljan i odbija igru. Imam nekoliko mačaka i samo jedan pokazuje simptome do prije nekoliko dana kada sam primjetio da je i drugi (mladji) mačak počeo pokazivati sl. simptome. Imam još par ženskih mački koje ne pokazuju simtome. MOLIM SAVJET (već sam bio kod veterinara ali bez uspijeha), Neven

O: Simptomi koje navodite mogu biti posljedica neadekvatne prehrane, a i posljedica ozbiljnih organskih oboljenja različite etiologije.

Mačka je mesožder. Hrana mora sadržavati proteine, masti i bjelančevine u pravilnom omjeru, kako bi se zadovoljile dnevne potrebe za svim hranjivim tvarima. Na tržištu postoje gotove super-premium hrane, koje predstavljaju gotov i u potpunosti izbalansiran obrok. Na svakoj takvoj hrani postoji tablica u kojoj je navedena dnevna količina hrane u gramima, koja zadovoljava jedinstvene potrebe mačjeg organizma. Takva hrana podijeljena je s obzirom na dob mačke i fiziološko stanje.

Takva hrana dolazi u dehidriranom i konzerviranom obliku, a možete je potražiti u našim trgovinama uz prethodnu konzultaciju s našim veterinarima, te vjerujem da ćete sigurno pronaći nešto što će Vaša maca rado jesti.

Potrebe za energijom u mačaka rastu prilikom aktivnosti i hladnog vremena, a smanjuju se u starijoj dobi. Tek zdrave mačke je konstantan. Povećan unos hrane, a da se mačka pri tome ne deblja ukazuje na organska oboljenja od kojih se vrlo često pojavljuje dijabetes ili bolesti štitnjače. Izbirljivost također može ukazivati na bolest desni ili zuba, što može biti primarno ili sekundarno oboljenje.

Hrana sa stola svakako nije adekvatna hrana za mačku. Takva hrana je često začinjena, što kod mačaka može dovesti do gastroinestinalnih poremećaja. Mačka može dobivati pileće i pureće meso, teletinu, janjetinu ili ribu, ali ne nikako sirovu namirnicu. Sirovo meso može biti invadirano sa parazitom Toxoplasma gondy, čiji je konačni nosioc upravo mačka. Stoga je uputno meso prethodno skuhati bez začina. Nadalje kravlje mlijeko mačka nije u stanju probaviti, iz razloga što takvo mlijeko sadrži laktozu (mliječni šećer), za čiju razgradnju nema enzima u mačjem organizmu. Mlijeko je ukusno i mačke ga rado piju, ali prije ili kasnije donosi gastrointestinalne poteškoće koje se manifestiraju povraćanjem i/ili proljevom. Mlijeko koje mačke mogu konzumirati je specijalno mlijeko koje je adaptirano za mačke, bez laktoze, a možete ga također potražiti u našim trgovinama.

U prehrani morate biti dosljedni i samo upornost će dovesti do rezultata. Zapamtite, mačka ovisi o Vama i jesti će ono što joj Vi ponudite.

Preporučljivo je mačke "očistiti" od crijevnih nametnika 3 - 4 puta godišnje. Invadiranost glistama i trakavicama, može dovesti također do crijevnih oštećenja, kao i do oštećenja drugih organa. Za tu namjenu možete koristiti preparate u tabletama ili pastama, te spot-on pripravke.

Poznato je da je mačka vrlo čista životinja, te večinu svoga života provede u čišćenju i uljepšavanju svoga krzna, pri čemu se dlaka s tijela nakuplja u probavnome traktu. Zadržavanjem dlake stvaraju se sve veće kuglice, koje onemogućuju normalnu probavu, što često završava gastroinestinalnim poremećajima. Čestim četkanjem smanjujete, ali ne isključujete mogućnost da mačka prilikom uređivanja proguta dlake. Za olakšavanje prolaženja dlake kroz probavni trakt možete koristiti specijalnu hranu, mačju travu ili paste, koje možete pronaći u našim trgovinama.

Kako još jedna Vaša mačka pokazuje slične simptome, a niste naveli jesu li Vaše mace cijepljenje protiv mačjih zaraznih bolesti, ne može se isključiti ni mogućnost oboljenja od istih.

Svakako Vam savjetrujem da još jednom posjetite veterinara i to na Klinici za unutrašnje bolesti Veterinarskog Fakulteta, gdje će se uz niz dijagnostičkih metoda, koje osim kliničkog pregleda, uključuju i hematološke i biokemijske pretrage krvi, urina, te RTG i UZV, doći do zaključka što je uzrok tegobama Vaših ljubimaca, te započeti s eventualnom terapijom ukoliko ona bude potrebna.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr