Povratak

Bijele točkice na dlaci - paraziti ili alergija?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pozdrav, udomila sam malo mače crne boje. Ali čak i nakon kupanja (šamponom za mace) na dlaki je ostalo sitnih bijelih mrvica. Ispočetka sam mislila da se dlaka peruta, ali te se mrvice drže za dlaku i to bliže vrhu. Jesu li to neki nametnici ili nešto drugo?
Tihana

O: Prema onome što ste opisali vrlo je teško zaključiti o kojem bi se konkretnom problemu radilo kod Vašeg mačića. Da bi se postavila dijagnoza uvijek je potrebno uzeti iscrpnu anamnezu od vlasnika.

Uzimanje iscrpne anamneze je važno kako bi se na osnovu tih podataka postavila sumnja na određenu bolest), napraviti klinički pregled životinje, a po potrebi i dodatne pretrage.


Niste naveli koliko je mačić star, ima li još kakvih problema osim navedenog (češe li se, je li boja i izgled kože promijenjen, ispada li dlaka), jeste li ga okupali odgovarajućim šamponom (namijenjenim upravo za mačiće) - ponekad se upravo zbog kupanja u neodgovarajućem šamponu koža isuši pa se stvori prhut.

Budući mi nedostaje konkretnih  informacija, dat ću Vam nekoliko podataka o mogućim uzrocima pojave ovih ''bijelih točkica''.

Cheyletiella parasitivorax je grinja koja se često nalazi na koži pasa, mačaka i kunića. Kada je prisutna jača invazija, grinje se vide golim okom, bijele su boje, a vlasnici je često opisuju kao ''hodajuću prhut''. Ove se grinje prenose direktnim kontaktom, sa invadirane životinje na zdravu, a moguć je i prijenos iz invadiranog okoliša. Često mogu prijeći na ljude (potencijalna zoonoza!) i izazvati dermatitis sa intenzivnim svrbežom. Obično se kod pasa jave svrbež, lagano crvenilo kože i mjestimično prorijeđena dlaka, međutim, kod mačaka i kunića invazija ovom grinjom može proći asimptomatski.

Dijagnoza se postavlja isključivo kliničkim pregledom, a zatim i dodatnom pretragom - mikroskopski pregled celofanskog otiska kože ili pregled kožnih strugotina.Ponekad se ova grinja može naći i koprološkom pretragom, ukoliko se dotična pretraga radi ciljano, da bi se pokušalo i na taj način otkriti Cheyletiellu (uglavnom se radi o slučajnom nalazu grinje jer koprološka pretraga ne služi u rutinskoj dijagnostici ovog parazita - mačke se lizanjem uređuju, a na taj način mogu i progutati grinje koje će potom putem fecesa izaći van u okolinu).

Invazija Cheyletiellom suzbija se odgovarajućim insekticidima koji se koriste protiv buha. Budući niste naveli koliko je mačić star, preporučila bih Vam Frontline sprej. Njime možete istovremeno tretirati i mačića i prostor u kojem boravi.

Osim potencijalno parazitološkog problema, postoji mogućnost da se radi i o nekom dermatološkom problemu, koji se može dijagnosticirati na temelju kliničkog pregleda kože. Budući mi niste naveli dob, spomenut ću i alergije.

Postoje različite vrste alergija - kontaktne alergije, alergije na hranu, inhalatorne alergije i druge. Među najčešćima su alergije na hranu koje se mogu manifestirati kožnim problemima (perutanjem kože, svrbežom, problemima sa analnim vrećicama, ispadanjem dlake I sl.) ili gastrointestinalnim problemima (proljevi ili povraćanja zbog intolerancije na hranu). Dijagnoza se postavlja na temelju anamnestičkih podataka, kliničkog pregleda, a od velike pomoći u dijagnostici, ali i kao potpora terapiji, može biti promjena hrane, tj. uklanjanje uzroka koji je i doveo do pojave alergije.

Na tržištu postoje različite medicinske hrane namijenjene alergičarima - Hill's ''d/d'',  Eukanuba ''Dermatosis LB'', Royal Canin ''Hypoallergenic'". Sve ih možete naći u ljekarnama Pet centra.

U svakom slučaju, kako biste bili potpuno sigurni o kojem se problemu kod Vašeg ljubimca radi trebali biste ga odvesti na veterinarski pregled, na temelju kojeg će kolege postaviti dijagnozu i, ukoliko bude potrebno, odrediti terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr