Povratak

Boja očiju mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Našla sam macu staru 4 ili 5 mjeseci. Zanima me zašto ima žute oči, baš žute, dok sve imaju uglavnom lijepe svjetlo zelene? Da li to može biti nedostatak  nekih hranjivih tvari i kojih i da li se može s vremenom promijeniti? Svoje mace hranim izuzetno dobro pa očekujem promjene na bolje. Negdje sam pročitala da neka određena tvar pospješuje pigmentaciju dlake, njuškice, očiju... Da li možda vitamin A može dovesti do normalne svjetlo zelene boje očiju? Petra

O: Oči odrasle mačke dolaze u nekoliko boja: bakrenosmeđe, narančaste, žute ili zelene. Naime, geni su ti koji su odgovorni za boju očiju.

Mačići, kada dolaze na svijet, imaju plave oči. Kako vrijeme prolazi, njihova se boja mijenja te oči postaju bakrenosmeđe, narančaste, žute ili zelene. U određenom manjem postotku, ljubimac može zadržati plave oči. Smatra se da promjena boje očiju započinje negdje oko trećeg tjedna starosti ljubimca i u potpunosti će se promijeniti do četvrtog mjeseca života ljubimca.

Većinom, boja očiju mačke nije određena bojom dlake mačke. Naravno, određeni standardi pasmina predstavljaju izuzetak.

Postoje dva osnovna čimbenika koji utječu na boju očiju mačke. Naravno, prva je pigmentacija irisa (šarenice). Ova boja je uvjetovana biološkim pigmentom melaninom. Također, prozirna struktura oka mačke apsorbira i odbija svjetlost što dodatno rezultira, od bezbojnog pa sve do indigo plavičastog efekta. U kombinaciji, ta dva čimbenika rezultiraju stvarnom bojom oka mačke.

Radi svoje sigurnosti i sigurnosti svog ljubimca, možete ga odvesti i na pregled kod veterinara koji će biti u mogućnosti procijeniti zdravlje Vašeg ljubimca.

U našim trgovinama možete pronaći i preparate, kao što su morske alge (Canina) u obliku praha i tableta. One sadrže mnogo različitih aminokiselina te su se pokazale izrazito učinkovitim u poboljšavanju pigmentacije dlake, očiju, nosa, zubnog mesa i jastučića na šapama. Daju se, ovisno o veličini ljubimca, prema uputama proizvođača.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr