Povratak

Bol i iscjedak iz uha mačke - upala uha

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Macu staru 6 godina u zadnje vrijeme muči uho, stalno ga češka, bolno mijauče i treska sa glavom prilikom čega joj iz uha curi neka tekućina kao voda. Kako da joj pomognem i o čemu se radi? Puno hvala i pozdrav, Tina

O: Prvi znakovi koji se primijete kod upale uha su: trešnja glavom, češanje uha, trljanje ušima po zidu ili podu i držanje glave nagnute na onu stranu koja boli. Zbog nekontroliranog češanja, često si životinja napravi rane oko uha ili na vratu. Dlaka oko uha može biti vlažna, slijepljena, iz uha se može javiti iscjedak, a također se iz uha može osjetiti neugodan miris.

Većina upala uha u mačaka su posljedica infekcije mikroorganizmima, kao što su bakterije i gljivice, ali mogu biti i druge etiologije. Tako se upala uha može razviti nakon invazije šugarcima ušni paraziti( Otodectes cynotis), prisustvom stranog tijela ili to može biti alergija.

Upale uha obično počinju prehladom, odnosno upalom gornjih dišnih puteva, koja može dovesti do nakupljanja tekućine iza bubnjića u uhu. Tekućina sama po sebi ne mora biti problem, ali ona je idealno mjesto za razmnožavanje bakterija ili virusa koji onda uzrokuju upalu. Obično ta tekućina sama nestane u roku od nekoliko tjedana. Katkada bubnjić može puknuti (perforirati) zbog povećanja tlaka tekućine iza bubnjića. Nakon što bubnjić perforira i tekućina iz srednjeg uha počne istjecati, bol se ublažava, a bubnjić obično sam zaraste.

Pregled uha se vrši otoskopom i utvrđuje se da li postoji u unutrašnjosti crvenilo i tekućina iza bubnjića. Ako se bubnjić ne pomiče slobodno, to je znak da se tekućina može nalaziti u srednjem uhu. Izbočeni bubnjić ili bubnjić promijenjene boje može upućivati na infekciju i upalu. Zbog utvrđivanja uzročnika i lakšeg odabira terapije moguće je i uzimanje brisa uha.

Terapija se provodi nakon točno postavljene dijagnoze, odnosno nakon pregleda životinje. Liječenje upala uha ovisi o primarnom uzroku, a obično se radi o lokalnoj primjeni akaricidnih pripravaka, veoma često u kombinaciji s antibiotikom.

Nije poželjno bilo kakvo dubinsko "čišćenje" uha s vatom ili štapićima za uši. Način primjene kapi objasnit će Vam veterinar, kao i intenzitet kapanja. U slučajevima kada je upala izrazito jaka, osim lokalnih antibiotika u uho daju se i antibiotici bilo u usta (u obliku tableta) ili putem injekcija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr