Povratak

Bolesni mačak - glistavost ili trovanje?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka koji je star otprilike 7 mjeseci. Već par dana teško hoda, odbija jesti i pije samo velike količine vode, imam osjećaj da i teško diše, ima proljev i općenito je loše, čak i mjauče čudno. Ja i moji roditelji mislimo da je otrovan, ali nemamo dovoljno novca za posjet veterinaru. Postoji li neki način da mu ja pomognem i kako? Unaprijed hvala, Nikolina

O: Simptomi koje ste opisali nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze, nego bih na temelju tih podataka mogla postaviti sumnju na nekoliko bolesti. Pravu dijagnozu, a time i terapiju, mogli biste dobiti isključivo pregledom mačka kod veterinara.

Glistavost uzrokuju endoparaziti, gliste Toxascaris leonina i Toxocara cati.

Odrasli oblici su blijedo-žućkaste boje, dužine 5-10 cm, oblog tijela, nalik na špagete. Do invazije mačića sa ovim parazitima može doći ili još za vrijeme intrauterinog života (u maternici) ili preko mlijeka (ukoliko odrasla mačka nije čišćena za vrijeme graviditeta i neposredno pred porod). Odrasle mačke uglavnom se invadiraju putem hrane ili vode kontaminirane jajašcima glista.

Simptomi se obično manifestiraju nadutim trbuhom, proljevom koji se može izmjenjivati sa začepom, mršavljenjem unatoč dobrom apetitu, ponekad kašljanjem ili povraćanjem (mogu ispovraćati cijele gliste), anemijom (bljedilom) vidljivih sluznica, zaostajanjem u rastu (kod nekih se može javiti i rahitis) i cvilenjem. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i koprološkom pretragom.

Za liječenje, ali i prevenciju glistavosti, postoji široka paleta preparata, međutim, budući imate mačića, preporučila bih Vam ''Banminth'' pastu. Pasta je indicirana za dehelmintizaciju mačaka infestiranih zrelim stadijima crijevnih nematoda i ankilostomida - Toxacara cati (mystax), Toxascaris leonina i Ancylostoma tubaeforme. Pasta se daje ili umiješana u (mokru) hranu ili se može namazati mačiću na šape (budući su mačke vrlo čiste životinje, on će si to polizati, kako bi se očistio). Doza je jedna crtica na 1 kg tjelesne težine pa bi bilo dobro da mačića najprije izvažete kako biste mu odredili adekvatnu dozu. Kod mačića težih od 2,5 kg i kod odraslih mačaka preporučuju se sredstva koja istodobno djeluju i na trakavice, kao što su "Drontal Cat" tablete ili "Pratel" tablete te "Verpanyl" tablete. Ukoliko je dijagnosticirana invazija parazitima,istu dozu treba obavezno ponoviti za 14 dana.
Osim toga,na tržištu se pojavio ''Profender'' novi Bayerov preparat, širokog spektra, koji uništava i gliste i trakavice, a mačkama pruža zaštitu u idućih mjesec dana. Ovaj se preparat aplicira direktno na kožu (razmakne se dlaka na šiji,a sadržaj ampule se aplicira direktno na kožu). Ne treba ga utrljavati, nego ga pustite da se upije.

Preventivna dehelmintizacija ("čišćenje" od crijevnih parazita) preporuča se svaka 3-4 mjeseca godišnje. Ovi oblići mogu se prenijeti i na ljude, a stanje je poznato pod nazivom "visceralna larva migrans", stoga je upravo prevencija parazitarne invazije kod mačaka važna i za zdravlje njihovih vlasnika.

Osim glistavosti, moguće je da se zaista radi i o trovanju. Među najčešćim uzrocima trovanja su otrovi za štakore. Trovanje se javlja ukoliko su mamci s otrovom neoprezno postavljeni ili ako mačka pojede otrovanog miša ili štakora. Međutim, nerijetki su i slučajevi namjernog trovanja životinja.

Mehanizam toksičnog djelovanja tih otrova zasniva se na spriječavanju djelovanja vitamina K u procesu zgrušavanja krvi. To su otrovi koji koče sintezu i funkciju faktora zgrušavanja krvi,a osim toga,oštećuju i stijenku kapilara, pa se toksični učinak očituje krvarenjima na različitim mjestima. Za nastanak bolesti potrebno je uglavnom nekoliko dana, jer se otrov kumulira u organizmu. Toksični učinak pojavljuje se tek nakon uzimanja određene doze otrova. Otrov neće utjecati na već stvoreni protrombin, nego sprječava njegovo daljnje stvaranje, te je potrebno nekoliko dana da se već ranije sintetizirani protrombin potroši pa da se jave prvi znaci krvarenja. Izuzetno, vrlo velike doze unesene u organizam odjednom, mogu uzrokovati akutno proširenje krvnih žila, pad krvnog tlaka, te smrt zbog hemodinamskog kolapsa.

Klinička slika kod trovanja antikoagulansima karakterizirana je općom slabošću, bljedilom vidljivih sluznica, pojačanom žeđi, krvarenjima po vidljivim sluznicama ili po tijelu (u obliku manjih ili većih hematoma po uškama, butovima ili u visini skočnog zgloba), a u kasnijoj fazi i na sve vidljive otvore po tijelu (usta,nos,anus...).

Liječenje trovanja uključuje davanje specifičnog antidota (vitamin K) u tijeku nekoliko dana, infuziju glukoze i fiziološke otopine (za nadomještanje izgubljene tekućine), a za jačanje kardiovaskularnog sustava, parenteralno se daju vitamin C i kardijaci. Ukoliko se jave bakterijske komplikacije, potrebno je dati i antibiotike.

Svakako Vam savjetujem da ipak svog ljubimca što prije odvedete veterinaru, kako bi se otkrio pravi uzrok njegovog stanja, te mu se pružila adekvatna terapija.

Kao podršku terapiji, hranite ga što kvalitetnijom, kaloričnom hranom (možete mu davati i kroz špricu, ukoliko sam odbija jesti), a za tu Vam svrhu preporučam Royal Canin "Recovery" ili Hill's "a/d". Ove konzerve možete naći u ljekarnama Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr