Povratak

Bolesni mačak - sumnja na bolest jetre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam mačka Freddyja starog oko 4 godine. U zadnjih par dana jako slabo jede. Pije dosta vode i piški, ali nije obavljao veliku nuždu do jučer. Prvo sam pomislila da su gliste pa sam mu dala Pratel. Par sati nakon toga piškio je i iskakao vrlo malo nečeg svijetlo smeđeg i sluzavog. Moram napomenuti da mu je mokraća cijelo vrijeme svijetla. Danas se pokakao malo bolje - nije proljev, ali je bio zelene boje kao od trave s tim da u par dana nije jeo travu, već samo tu i tamo liže sitni pijesak sa staze. Opet pojede malo, ali još uvijek je slab i ima temperaturu (40,4 po mojim mjerenjima). Ono što je čudno je što on dosta dobro reagira na maženje, nije u potpunosti nezainteresiran.

Pošto je smršavio, odmah ispod rebara, s obje strane tijela, osjete se dvije natečene kvrge (imam i druge mačke, ali im to nije toliko izraženo). Jezik mu je bio bijel kao krpa, dok mi se sada čini da je malo poprimio pink boju. Mačak je stalno vani. Da li je moguće da su stvarno gliste ili neki paraziti ili čak nešto gore?
Irena

O: Prema anamnestičkim podacima koje navodite, može se posumnjati na ozbiljan problem.

Životinje nam pokazuju da nešto nije u redu, različitim simptomima, ali najčešće gubitkom apetita, nevoljkošću, zatim probavnim poremetnjama kao što su povraćanje, proljev ili začep.

Povišenje temperature preko fizioloških granica ukazuje na upalni proces  negdje u organizmu, a promjena boje izmeta ukazuje na pojačano izlučivanje žuči.

Veća invazija parazita, osobito glista, može se manifestirati probavnim poremetnjama - izmjenom proljeva i začepa, zatim i oštećenjem jetre, ali ne dolazi do podizanja tjelesne temperature i naglog mršavljenja.

Mršavost kod invazije parazitima nastaje postupno, dlaka postaje krhka i neuredna jer paraziti uzimaju nosiocu hranjive tvari unesene hranom, tako da životinja jede više, a ne deblja se.

Ja bih posumnjala na proces na jetri, osobito zbog toga što navodite postojanje tvrđe otekline iza rebara, što bi značilo da je jetra otekla i da zbog upalnog procesa izlučuje više žuči, što se vidi na promjeni boje izmeta.

Savjetujem Vam da sa mačkom odete što prije na pregled u veterinarsku ambulantu za male životinje, gdje se mogu napraviti i detaljnije  pretrage krvi jer dužim trajanjem upalni proces na jetri može prijeći u kroničan i dovesti do ciroze jetre te nepovratnog gubitka jetrene funkcije.

Jetra je najvažnija i najveća žlijezda u organizmu, koja ima oko 1500 funkcija, a najveću ulogu ima u probavi i konverziji hranjivih sastojaka, uklanjanju toksičnih supstanci i sintezi ključnih komponenti krvi te služi kao skladište masti i šećera te vitamina i minerala.

O bolestima jetre je vrlo opširno pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje i ovdje.

Nadam se da će Vašem ljubimcu biti bolje nakon pregleda i terapije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr