Povratak

Bolestan mačić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije nekoliko dana našla sam malu macu (stara je možda 4 - 5 mjeseci), igrala se oko kuće, skakala, penjala i bila baš umiljata. Hranimo je običnom domaćom hranom: naresci, meso, mlijeko itd....Kada sam je našla, za dan-dva smo je očistili od ušiju i sljedeći dan je bila nikakva, bezvoljna, samo je odmarala po cijeli dan. Mislila sam da je to normalno, ali evo i drugi dan je takva, ne znam što joj je, bojim se da nije neka bolest, jer mi se to ne čini nikako normalno..... Ne igra se kao prava maca, ne trči, jedva dođe do hrane, bezvoljna je, kao da je slaba na nogama, kao da joj treba pomoć pri svakom pokretu......Ne znam šta joj je..... pomozite,
Maja

O: Napušteni mačići osobito su skloni bolestima. Na prvi znak neuobičajenog ponašanja ili gubitka apetita posjetite veterinara. Mačići imunih majki zaštićeni su stečenim antitijelima do dobi oko 6 - 8 tj. To je upravo i vrijeme kada se preporučuje prvo cijepljenje. S obzirom da se nije izvršila potrebna preventiva cijepljenjem i čišćenjem od crijevnih parazita kod Vašeg mačića, mogućnost za infekciju i oboljenje je umnogostručena. Bolesna mačka je bezvoljna, umorna, pospana, slabije jede ili ne jede uopće i to su najčešći vanjski znakovi.

Gubitak apetita (anoreksija) može biti izazvan nizom problema unutar ili izvan probavnog trakta. Uzrok može biti bol, ozljeda, bolest, strah ili stres. Osim infektivnih bolesti, na stanje organizma uvelike utječe i prisutnost crijevnih parazita. Mačići ne dolaze na svijet sa zalihom larvi glista u jetri, već ih dobiju putem majčina mlijeka u prvim danima života. Obično se primijeti kako mačić ima povećan trbuh. Pri jačim invazijama, mačić gliste povraća ili ih izbacuje izmetom, a nerijetki su i simptomi od strane živčanog sustava. Uz navedeno, oslabljuju imunitet i otpornost organizma, te je on podložniji bolestima. 

Pošto niste naveli kojim sredstvom ste tretirali mačića protiv ektoparazita (buha), osvrnuti ću se na mogućnost njihove toksičnosti s obzirom da se trovanje mačaka sredstvima za uništavanje insekata događaju gotovo svakodnevno. Takva trovanja uglavnom su slučajna i događaju se kod kuće. S obzirom na potencijalnu toksičnost za mačke preparata za tretiranje buha u prostoru (kući, stanu, okućnici), najbolje ih je izbjegavati, a prilikom korištenja (jer se buha nije moguće riješiti ako se ne tretira i prostor), svakako slijedite upute proizvođača. Najčešće upotrebljavani insekticidi u sebi sadrže permetrin (sintetski piretroid), a koriste se u agrokulturi, kući i vrtu. Piretrini (prirodni piretroidi) su vrlo često upotrebljavani insekticidi, relativno su sigurniji od ostalih, a kod nas je najpoznatiji Pitroid. Posebno su osjetljive mačke, te mlade životinje. Znakovi trovanja podsjećaju na epilepsiju, no dolazi do povraćanja, proljeva, te jakog slinjenja. Uz pravovremenu terapiju, otrovane mace oporave se u roku od 72 sata. No, s obzirom da su najčešći simptomi otrovanja navedenim insekticidima slinjenje, drhtanje, povraćanje, te proljev, nije nužno da se o tome radi u slučaju Vašeg mačića, ali pošto su neki slučajevi blagi i simptomi se ne pojavljuju odmah, nije isključena i ova mogućnost.

Najdjelotvornija zaštita za mačke su sredstva protiv buha u obliku spot-on ili sprej preparata. Spot-on preparati su ektoparaziticidi za lokalnu primjenu, a djeluju na način da sprečavaju i suzbijaju invaziju buhama. Djelovanje im je oko mjesec dana. U ponudi u našim Pet centrima možete pronaći Frontline Combo Spot-on cat, Frontline Spot-on cat, Bayer - Advantage 40 ili Advantage 80, te Frontline sprej. Protiv vanjskih i unutarnjih parazita preporučujem vam Stronghold ampulu, u ponudi u našim veterinarskim ljekarnama uz veterinarski recept.

Dakle, iz svega navedenog savjetovala bih Vam posjet veterinaru kako bi kliničkim pregledom i drugim dijagnostičkim metodama sa sigurnošću potvrdio dijagnozu i poduzeo eventualnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr