Povratak

Bolesti srca u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Mojoj mački od 6 godina odjednom nije bilo dobro. Nije mogla da diše normalno. Mnogo se čuje neko struganje i otvara usta. Mislili smo da joj se nešto zaglavilo u grlu. Vodili smo je do veterinara. On misli da je došlo do alergije. Dao joj je vitamin K, vitamin C, histamin i aminofilin i još nešto. I nije joj pomoglo. Juče uveče je snimio mačku u vidi se na snimku da joj je srce malo veće i da joj je 1/3 pluća bez vode, a ostali deo pod vodom. Veterinar misli da joj je srce oslabilo i da se krv zadržava u plućima i da voda izlazi iz krvi u pluća. Sinoć joj je dao neki lek za izbacivanje vode i ubrzava cirkulaciju i proširuje bronhije. Trebalo je da se ispiški, ali ona je samo jednom malo piškila. Da li bi trebalo više da piški?

Da li joj ima spasa? Od jutros teže diše i ponekad teško mjaukne, kao da moli za pomoć. Imamo kuče i kuče je krenulo da je dira i ona ga je udarila i posle toga joj nije bilo dobro. Kao da joj je taj nagli skok adrenalina doveo do svega ovoga. Da li se moja mačka davi? Ne znam kako više da joj pomognem. Veterinar je rekao da, ako joj ne deluje taj lek za izbacivanje vode, da joj nema spasa.
Ivana

O: Bolesti srca sve su češća pojava kod pasa i mačaka srednje i starije dobi. No, za razliku od nekih probavnih smetnji ili kožnih problema, nisu lako uočljive dok se ne pojave karakteristični simptomi zatajivanja srca, kada u većini slučajeva bude prekasno.

Srčane bolesti mogu biti urođene ili stečene. Stečene bolesti srca učestalije su, pa tako imamo kronične bolesti srčanih zalistaka, dilatativnu kardiomiopatiju, no mačke najčešće pogađa hipertrofična kardiomiopatija. Zamor, gubitak apetita i težine, teže disanje, kašalj (naročito noću), samo su neki od simptoma već uznapredovale bolesti. Bolesne mačke mogu se ponašati sasvim normalno i zdravo, te samo odjednom razviti arterijsku tromboemboliju (kada zbog krvnog ugruška koji je začepio arterije ne mogu stati na stražnje noge) ili naglo uginuti. Poteškoće s disanjem koje su povezane s nakupljanjem tekućine u grudnom košu ili trbuhu također mogu nastati neprimjetno. Kako su krvotok i disanje su usko povezani, tako se i poremetnje u krvotoku odražavaju na disanje i obrnuto,

Dijagnoza se postavlja kardiološkom pretragom koja uključuje kliničku pretragu, EKG, te rentgenološki i ultrazvučni pregled srca. Stoga je pravovremena detekcija srčanih problema vrlo bitna za kontrolu i usporavanje tijeka bolesti.

Na temelju postavljenje dijagnoze, odredit će se adekvatna terapija, ukoliko ona bude potrebna. Nikako nemojte sami provoditi terapiju. Inače, terapija se sastoji u davanju lijekova koji suprimiraju kašalj, te po potrebi antibiotika ukoliko prijeti sekundarna infekcija. U ljekarnama ne možete kupiti antibiotske preparate bez veterinarskog recepta, tako da ćete se i što se toga tiče morati obratiti svom veterinaru.

Davati bilo kakvu prognozu u ovakvoj situaciji nije moguće. Vjerujem da Vam je teško prihvatiti činjenicu da je Vaša ljubimica u teškom zdravstvenom stanju. Stoga Vam u najboljoj namjeri savjetujem da joj pružite svu potrebnu njegu (kvalitetna ishrana, pošteda od fizičkih napora, ali i mir i tišinu što uključuje izbjegavanje stresnih susreta sa Vašim psom), pažnju te da slijedite savjete Vašeg veterinara u vezi terapije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr