Povratak

Bolne kvržice na repu mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malog mačića (ženku) ima 4 mj. i to je kućna mačka. Ona na repu ima neke krvržice što se listaju, ali je to jako boli i lovi si rep, a kad ga uhvati onda ga drži i liže. Zanima me  što je to, da li je moram odvesti veterinaru da je pregleda ili ima neki preparat za to? Martina

O: Promjene koje opisujete u Vaše mačke mogu biti posljedica nadraženosti buhama (često ih uopće ne vidimo), a može se raditi i o alergijskoj reakciji na slinu buha koje prilikom ugriza sprječavaju grušanje krvi, začepljenim analnim vrećicama,  može biti u pitanju hormonalni poremećaj ili se radi o šugarcima.

Također, uzrok mogu biti i grinje iz prašine, trava ili neka druga tvar u njezinoj okolini, koja joj smeta i izaziva alergijsku reakciju, čija je posljedica stvaranje kvržica i krastica.

Također, ne treba u ovom slučaju isključiti i kožne ciste, apsces ili hematom s obzirom na bolnost samih promjena. Navedene pojave mogu biti izazvane mehanički (udarac, ogrebotina, porezotina...) ili mikrobiološkim uzročnicima.

Ciste su vrećaste ili loptaste tvorbe koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih stanica i ispunjene tekućim ili kašastim sadržajem. Kožne ciste se razvijaju unutar kože.

Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a najčešće su bakterijske etiologije, zatim gljivične, no mogu biti i sterilni. Najčešće nastaju kao posljedica mehaničkog ozlijeđivanja. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je, a može biti i bolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju.

Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Mali hematomi se mogu resorbirati u cijelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije.

Kako sva navedena stanja mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje Vaše mačkice, svakako je što prije odvedite veterinaru koji će napraviti opći klinički pregled, palpirati i po potrebi punktirati oteklinu, te će na taj način postaviti dijagnozu i odrediti terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr