Povratak

Borba protiv buha i Neopitroid Alfa sredstvo za dezinsekciju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Sve što sam čula i po preporuci protiv buva kod mačke sam koristila. Zadnje bilo Frontline, ogrlica je na njoj, ali bez obzira šta koristimo, moja ljubimica ima buve. Sa čime da poprskam dvorište jer mislim da je u njemu problem? Slobodanka

O: Kolegica Tanja Krulc dr. vet. med.opisala je razvojni stadij mačje buhe vrlo detaljno ovdje.

Kako se može zaključiti iz navedenog teksta, buhu je teško uništiti u vanjskom prostoru.

Međutim, pošto je njen razvoj vezan za zaštićen prostor, bilo bi potrebno više pažnje posvetiti tretiranju prostora gdje mačka provodi u vrijeme odmora i spavanja. Pukotine i prostori, koji zaštićeni od vanjskih utjecaja, svjetlosti i u kojima je toplo, uvjeti su u kojima se buha razvija i prolazi kroz razvojne stadije.

Potrebno je prikladnim preparatima tretirati i samog ljubimca, kao i cijeli stan ili kuću, te ostale kućne ljubimce u istom domaćinstvu (mace, psi, kunići i sl.)

Sredstvo za dezinsekciju koje biste mogli koristiti za nastambe, predmete i prostor u dvorištu je Neopitroid Alfa - djelatna tvar je alfacipermetrin 6%.

Ovo sredstvo je rezidualni insekticid za javnu higijenu širokog spektra djelovanja. Suzbija leteće i gmižuće insekte te vrste insekata otporne na organske fosforne i organske klorne ugljikovodike. Stabilniji je prema negativnom utjecaju povišene temperature nego ostali piretroidi. Perzistentan je na grubim i poroznim površinama. Bez mirisa je za vrijeme i poslije prskanja, ne ostavlja tragove, ne boji niti korodira. Neznatno opasan za čovjeka, a u okolišu ne zaostaje jer je biorazgradljiv.

Suzbija ličinke i odrasle oblike insekata. Ima dobro početno djelovanje i dovoljno dugo produljeno djelovanje. Suzbija: muhe (Musca domestica, Fannia spp., Simulium spp., Glossina spp.), komarce (Anopheles spp., Culex spp., Aedes spp.), žohare (Blatella germanica, Blatta orientalis, Periplorieta americana), mrave (Formicidae), buhe (Xenopsylla cheopsis), stjenice (Cimex spp., Triatoma spp., Rhodniusspp.) Upotrebljava u kućanstvima, bolnicama, hotelima, kuhinjama, tvornicama, itd.

Razrjeđuje se s vodom. Odmjerena količina preparata dodaje se izravno u spremnik prskalice, u koji je prije toga natočena potrebna količina vode. Prska se pod niskim tlakom i s punim mlazom, a uzima se 1l suspenzije za 20 m2 površine. Upotrebljava se u količini od 25 do 50 ml na 5l vode, što je dovoljno za 100 m2. Pripremljenom suspenzijom prskaju se površine po kojima se insekti kreću ili na koje slijeću, pukotine i raspukline iza namještaja i opreme. Više doze služe za prvo početno prskanje, a niže doze preporučuju se za suzbijanje letećih insekata i za dalja rutinska prskanja. Prije upotrebe treba dobro promućkati sadržaj u prskalici. Ako je između prskanja stanka, treba ponovno promućkati.

Nakon špricanja potrebno je ne boraviti u tom okruženju dok sa tretirana površina ne osuši.Također se ne preporučuje tretirati po zemlji i travi.

Borba protiv buha zahtijeva mnogo vremena i strpljivosti, stoga - sretno!

Korisne savjete mojih kolegica o borbi protiv buha možete pročitati ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr