Povratak

Britanska kratkodlaka mačka i kartuzijska mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Koja je razlika izmedu britanske mačke i katruzijske mačke? Imam mačku, a ista je katruzijaneru, međutim našla sam u međuvremenu i britansku, pa i njoj je slična, takorekoć ista. Poslala bih Vam i sliku da ju vidite.
Unaprijed hvala, Danijela

O:  Britanska kratkodlaka mačka predstavlja jednu od najčešćih kratkodlakih mačaka uopće. Smatra se da je ona nastala tijekom 19. stoljeća u Engleskoj iz obične kratkodlake mačke. Današnji izgled može zahvaliti kontroliranim križanjem s drugim pasminama.

Ovu pasminu krase izrazito miran i nježan temperament te srednje do veliko tijelo, mišičava leđa, okrugla glava s krupnom i širokom čeljusti. Krzno ove pasmine je kratko, gusto i oštro. Boja krzna je raznolika. Tako dolazi u jednoj boji (plava, krem, crvena,...) ili u više boja. Karakteristično za jednobojne jest i to da u tom slučaju ljubimac ne smije imati niti jednu dlačicu druge boje, odnosno, svaka dlaka mora biti jednolično obojana duž cijele svoje dužine. Naravno, izuzetak od prije navedena pravila su tigraste, srebrne i s oznakama.
 
Uzgajivači navode da održavanje krzna ove pasmine ne iziskuje neke veće zahvate. Naime, dovoljno je jedanput mjesečno obaviti češljanje kako bi se održavala kvaliteta krzna i dlake.

Kartuzijska mačka je vrlo stara pasmina mačaka o čijem porijeklu i imenu postoji više teorija. Tako, prema nekim teorijama ova pasmina mačaka vuče podrijetlo iz Sirije od kuda je u 16. stoljeću donesena u kartuzijski samostan blizu Pariza, Francuska.

Uzgoj ove pasmine mačaka započinje 20-30 godina 20. stoljeća u Francuskoj, a prvi je put ova pasmina izložena pod ovim imenom 1931. godine u Parizu.

Karakteristike ove pasmine su glava oblika preokrenutog trapeza, uši su srednje veličine i smještene visoko na glavi, oči su velike (tamno žute do tamno bakrenaste), tijelo čvrsto i mišičavo. Krzno je sjajno i gusto te dolazi u svim nijansama plave.

Tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata znatno se smanjio broj britanskih kratkodlakih mačaka. Iz tog razloga, postepeno su određeni uzgajivači počeli je križati s kartuzijskom mačkom. Iz tog razloga, postepeno su ove dvije pasmine mačaka postajale sve sličnije. To će i rezultirati činjenicom da će FIFe (Federation Internationale Feline) 1970. godine odlučiti ove dvije pasmine mačaka voditi pod jednim imenom. Ipak, 1977. godine je izvršena revizija prijašnje odluke te se kartuzijska pasmina mačaka ponovno počinje voditi kao zasebna pasmina.

U svakom slučaju Vam savjetujem da s ljubimcem posjetite Felinološko društvo Zagreb, Vinogradska 2a, gdje će stručno osoblje biti u stanju procijeniti izgled Vašeg ljubimca te Vas u skladu s njim dalje informirati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr