Povratak

Bronhitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam perzijsku mačku staru oko 10 godina i već mjesec dana teško diše. Veterinar je rekao da ima upalu bronhija, dobiva inekcije, ali joj nije ništa bolje, kupili smo joj i vitamine. Da li se to uopće može izlječiti s obzirom na njezine godine i postoje li neke druge metode liječenja osim inekcija?
Hvala, Katarina

O: Bronhitis je upala dubljih dišnih puteva (bronha i bronhiola), a da plućni parenhim (alveole) nije zahvaćen. Upalni proces može biti ograničen na velike i srednje bronhe (makrobronhitis), a rijetko na male ogranke (mikrobronhitis).

Makrobronhitis - opće stanje životinje neznatno je poremećeno, a kašlje snažno, glasno i vlažno.

Mikrobronhitis - poremećeno opće stanje, povišena tamperatura i ubrzano bilo. Životinja često kašlje, a kašalj je slab, tih i suh. Disanje je otežano, sa sitnim hropcima, a iscjedak iz nosa je pojačan.

Bronhitis može biti dio laringitisa (upale grla), kao i drugih specifičnih zaraznih bolesti (viroza), a i posljedica zagrcnuća hranom.

Liječenje se provodi antibioticima (pencilini u kombinaciji s streptomicinom), treba jačati otpornost organizma (vitamini A i C), za otapanje bronhalne sluzi koriste se ekspetoransi i snažan sekretolitik (Bisalvon), a antitusici za smirivanje kašlja. Potrebno je životinju držati u zatvorenoj i vlažnoj prostoriji zbog mogućnosti doticaja s alergenima iz okoline. Svi preparati daju se injekciono, a antibiotici se pred kraj terapije mogu dati u obliku tableta.

Terapija može trajati do 10 dana, a kod kroničnih slučajeva i do 20 dana.

U maloj praksi se uspješno liječe bronhitisi neovisno o dobi životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr